Nagyvilág

Orvosok Határok Nélkül: az ENSZ szemet huny a háborús bűnök fölött

Élesen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő államokat szerdán az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet, amiért képtelenek érvényt szerezni a konfliktusövezetek egészségügyi létesítményeinek és dolgozóinak védelméről hozott ENSZ-határozatnak, legyen szó Szíriáról, Jemenről vagy Afganisztánról.

A világszervezet legnagyobb hatalommal bíró testülete a fegyveres konfliktusban civilek számára biztosítandó egészségügyi ellátásról tanácskozott szerdán, alig néhány órával azt követően, hogy légicsapás érte az ostromlott észak-szíriai Aleppó lázadó kézen lévő negyedeinek két kórházát is. Az eset élesen rávilágított, hogy a Biztonsági Tanács egy májusi határozata ellenére semmilyen lépés nem történt ezeknek a kórházaknak a védelmében.

Joanne Liu, a háborús övezetekben kórházakat működtető Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke az ENSZ BT ülésén azzal magyarázta ezt a kudarcot, hogy ehhez “hiányzik a politikai akarat” a katonai szövetségekbe tömörülve egymás ellen harcoló tagállamokban.

Az aleppói kórházak ellen szerdán végrehajtott légitámadásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár háborús bűncselekménynek minősítette a Biztonsági Tanács ülésén. Rosszabb a helyzet, mint egy vágóhídon – mondta, utalva a megcsonkított emberekre és a gyermekek véget nem érő szenvedéseire. Azok, akik egyre pusztítóbb fegyvereket vetnek be, nagyon is jól tudják, hogy háborús bűncselekményeket követnek el.

Előzőleg, kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt követelte, hogy haladéktalanul teremtsenek biztonságos útvonalakat a betegek és a sebesültek Aleppó keleti részéből való kimentésére.

A szíriai kormányerők a héten az orosz légierő támogatásával nagyszabású támadást indítottak Aleppó felkelők ellenőrizte része ellen, ahol a WHO szerint csupán 35 orvos maradt a mintegy 250 ezer ember ellátására.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik