Nagyvilág

Kerry: Washington a Moszkvával folytatott szíriai tárgyalások felfüggesztésének határán áll

Washington a Moszkvával Szíriáról folytatott tárgyalások felfüggesztésének határán áll, amelyek arra irányulnak, hogy felélesszék az orosz-amerikai fegyvernyugvási megállapodást a konfliktus sújtotta közel-keleti országban - jelentette ki csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter Washingtonban.

A párbeszéd felfüggesztésének határán állunk, mivel értelmetlen itt ülni és komolyan venni bizonyos dolgokat olyan bombázások tükrében, mint amilyenek jelenleg is zajlanak. Ez egy olyan pillanat, ahol más alternatívák után kell néznünk

– mutatott rá Kerry.

A Szíriában tomboló erőszakról beszélt Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök is csütörtöki telefonbeszélgetésük során.

Steffen Seibert német kormányszóvivő elmondta: a két politikus egyetértett abban, hogy Oroszországot különleges felelősség terheli abban, hogy az erőszaknak véget vessen és ezzel egyáltalán legyen valamiféle kilátás a békés rendezésre. Az orosz légicsapások által támogatott szíriai hadsereg offenzívája Aleppóban csak a civil lakosság már így is súlyos szenvedését fokozza – mondta Seibert és elfogadhatatlannak minősítette a nemzetközi humanitárius jog kirívó megsértésének eseteiről szóló értesüléseket. Sürgetőbb a tűzszünet, mint valaha – tette hozzá.

Merkel az Eufráteszi Pajzsról érdeklődött

Az Anadolu török hírügynökség szerint Merkel Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnevű műveletéről is tájékozódott. Ankara augusztus 24-én indított hadműveletet a határ szíriai oldalán, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől.

A kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetett telefonon a nap folyamán. Egyetértettek abban, hogy a béke érdekében tett nemzetközi erőfeszítések nem szakadhatnak meg. Putyin a német kezdeményezésre indított beszélgetés során hangsúlyozta, hogy Washingtonnak be kell tartania az orosz-amerikai megállapodás rá vonatkozó részét azzal, hogy szétválasztják az általuk támogatott mérsékelt ellenzéket a terroristáktól. Ugyanakkor az orosz elnök elmondta: Moszkva továbbra is erőfeszítéseket tesz egy stabil tűzszünet és a humanitárius helyzet javítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik