Nagyvilág

Bangladesben már a rendőrök nyomorítják az ellenzék támogatóit

Bangladesben a biztonsági erők időnként szándékosan lábon lövik az ellenzéki pártok tagjait és támogatóit a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint.

A dokumentum készítői úgy vélik, hogy ez a módszer kísértetiesen hasonlít az egykor az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű észak-írországi terrorcsoport által alkalmazott gyakorlathoz, a térdlövéshez.

A HRW által megszólaltatott áldozatok többsége az Iszlámi Banglades iszlamista párt és a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) tagja vagy híve. Vallomásukból kiderül, hogy őrizetbe vételük alatt a biztonsági erők meglőtték őket, később pedig azt állították, hogy azt önvédelemből tették a fegyveres bűnözőkkel folytatott tűzharc vagy erőszakos tüntetések során. A meglőtt áldozatok közül többen örök életükre nyomorékká váltak, voltak olyanok, akiknek a lábát amputálni kellett.

A bangladesi rendőrség gyorsreagálású zászlóalja tagadta a nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében szereplő állításokat, amelyekről a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató tájékoztatta.

Még nem láttuk a jelentést, de ha tényleg ezt állítják benne, az hazugság, kitaláció és alaptalan, magyarázta Mufti Mahmud Hán, a gyorsreagálású zászlóalj igazgatója és szóvivője.

A HRW szerint a bangladesi hatóságok számlájára önkényes gyilkosságok és emberek eltüntetése is írható.

A 160 millió lakosú Bangladesben az utóbbi években számos támadást követtek el külföldiek, liberális gondolkodók, és vallási kisebbségek tagjai ellen. Az erőszakcselekményekért a kormány a helyi szélsőséges iszlamista erőket és a velük kapcsolatban álló pártokat okolja. A Bangladesi Nacionalista Párt szerint az utóbbi idők tömeges őrizetbe vételeinek tényleges célja a politikai ellenzék elnyomása.

A HRW 45 oldalas jelentésében felszólította a bangladesi hatóságokat, hogy rendeljenek el azonnali, pártatlan és független vizsgálatot az állítólagos lábon lövések és más súlyos visszaélések kivizsgálására. Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója pedig arra kérte Sejk Haszina Vazed kormányfőt, tegye egyértelművé, hogy a biztonsági erők tagjai nem maradhatnak büntetlenek, miután pusztán azért ölnek vagy nyomorítanak meg embereket, mert azok a “rossz” politikai oldalhoz tartoznak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik