Nagyvilág

Apja könnye fertőzte meg Zika-vírussal az amerikai férfit

Eddig úgy gondolták, hogy csak szúnyogcsípéssel vagy szexuális úton terjed a fertőzés.

Haldokló apja könnyei fertőzhettek meg Zika-vírussal egy férfit Utah államban. Szerdán egy orvosi lapban tették közzé a University of Utah kutatóinak felfedezését a meglehetősen szokatlan fertőzési módról.

A 73 éves apánál tavaly prosztatarákot diagnosztizáltak. Sugár- és antiandrogén-terápiát kapott, aminek következtében könnyebben elszaporodhatott szervezetében a vírus, de a kutatók szerint még ez sem magyarázza, hogyan érhette el a vírus jelenléte a szokásos szint százezerszeresét a beteg férfi szervezetében.

38 éves fia öt nappal azután betegedett meg, hogy először meglátogatta kórházban fekvő apját. Elmondta, hogy segített a kórházban beteg édesapja ellátásában, és az is előfordult, hogy kesztyű nélkül törölte meg az idős férfi szemét. Egyedül ő betegedett meg azok közül, akik kapcsolatba kerültek apjával.

A Zika-vírusról eddig úgy tudták, hogy csak szúnyogcsípésen keresztül, vagy szexuális úton fertőz, így teljesen új helyzettel állnak szemben. Azt azonban leszögezték, hogy a fertőzés legfontosabb oka az lehetett, hogy rendkívüli mértékben volt jelen a vírus az idős férfi szervezetében. A kutatásban részt vevő orvos szerint általában semmiféle kockázata nincs annak, ha kezet fogunk egy Zika-vírusfertőzött emberrel. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik