Nagyvilág

Szavazni küldik a vajdasági magyarokat a magyar kormány pénzéért cserébe

„Az embernek egy kicsit vissza is illenék adni azért a sok mindenért, amit kapott.”

A Szerbia területén élő magyarok közt is dübörög a népszavazási kampány, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egy képviselője teljesen nyíltan beszélt arról, hogy „itt az idő, hogy a segítséget viszonozzák”. Bús Ottó, a párt intézőbizottságának elnöke ezzel a magyar kormány által finanszírozott 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságfejlesztési programra utalt.

Néha vannak pillanatok, és ez az október 2. egy ilyen pillanat, amikor az embernek egy kicsit vissza is illenék adni azért a sok mindenért, amit kapott

– mondta az újvidéki tévé felvételének tanúsága szerint.

Szabadkát és a többi, magyarok lakta vajdasági várost ellepték a népszavazási plakátok, a helyi tévékben és a lapokban futnak a hirdetések, a VMSZ pedig egyre-másra tartja a lakossági fórumokat a témában – írja a 444.

A Vajdasági Magyar Szövetség egy politikai párt, ennek ellenére ezt a szervezetet bízta meg a magyar kormány azzal, hogy az 50 milliárd forintot szétossza és felhasználását ellenőrizze. A pályázatokat elbíráló bizottságban is nagyrészt VMSZ-hez kötődő emberek ülnek.

A szerbiai magyarok körében a VMSZ ellenzékének számító Magyar Mozgalom egyébként távol tartja magát a kampánytól, ők úgy gondolják, nekik inkább a helyi problémákkal kell foglalkozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik