Nagyvilág

Globális kereskedelmi tilalmat rendelt el a tobzoskára és a berber makákóra az ENSZ

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 28. 20:16

Az Egyesült Nemzetek Szervezete betiltotta szerdán a kihalás szélén álló tobzoska és a berber makákó globális kereskedelmét.  

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamai a dél-afrikai Johannesburgban zajló tanácskozásukon megszavazták a tobzoska mind a nyolc fajának és a berber makákónak, a Szaharától északra élő egyetlen főemlősnek a felvételét a konvenció egyes számú mellékletébe, amely tiltja az állatoknak, testrészeiknek és szerveiknek bármilyen kereskedelmi célú kivitelét.

Az elefántcsonthoz és az orrszarvútülökhöz hasonlóan Ázsia a legnagyobb felvevő piaca az Afrikából érkező tobzoskának.

Az emlősállat húsa különlegességnek számít az ázsiai, különösen a vietnami gasztronómiában, pikkelyeit a tradicionális orvoslásban használják.

10 év alatt egymillió tobzoskát pusztítottak el

Az ázsiai populáció csökkenése és a fekete kontinensen dolgozó egyre nagyobb számú kínai munkás miatt ugrott meg az Afrikában élő fajok iránti kereslet. Az elmúlt egy évtizedben mintegy egymillió példányt öltek meg, természetvédelmi szakemberek szerint a vadon élő állatok közül a tobzoska kereskedelme a legelterjedtebb a világon.

A berber makákó, amely az európai kisállat-kereskedelem egyik közkedvelt állata, Gibraltárban, Marokkóban és Algériában él vadon, populációja az utóbbi 30 évben megfeleződött, alig maradt 6500 egyed belőlük.

A tagállamok szerdán arról is döntöttek, hogy enyhítik a hegyi zebra Dél-Afrikai Köztársaságban élő alfajára vonatkozó kereskedelmi tilalmat, mivel populációja ma már évi 9 százalékkal nő a sikeres fajmentő programnak köszönhetően. Ez a dél-afrikai nagy emlősök egyik sikertörténete, a fajt már nem fenyegeti kihalás – hangsúlyozta Edna Molewa, a Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztere.
Az Egyesült Államokban és Kanadában élő erdei bölényt teljesen levették a CITES védelmi listájáról, mivel a fajt nem veszélyezteti orvvadászat, és populációja mostanra kilencezer egyedre nőtt.

A világ 183 államának részvételével folyó johannesburgi tanácskozás középpontjában az afrikai állat- és növényfajok, köztük az elefántcsont kereskedelmének szigorítása áll. A CITES 35 ezer védett fajra terjed ki. A konvenció 1973-as washingtoni aláírása óta tiltja az elefántcsont-kereskedelmet. Ennek ellenére erősen megnövekedett az elefántagyar és az orrszarvútülök illegális adásvétele. Namíbia és Zimbabwe ráadásul a kereskedelmi tilalom feloldását is követeli.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.