Nagyvilág

Globális kereskedelmi tilalmat rendelt el a tobzoskára és a berber makákóra az ENSZ

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 28. 20:16

Az Egyesült Nemzetek Szervezete betiltotta szerdán a kihalás szélén álló tobzoska és a berber makákó globális kereskedelmét.  

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamai a dél-afrikai Johannesburgban zajló tanácskozásukon megszavazták a tobzoska mind a nyolc fajának és a berber makákónak, a Szaharától északra élő egyetlen főemlősnek a felvételét a konvenció egyes számú mellékletébe, amely tiltja az állatoknak, testrészeiknek és szerveiknek bármilyen kereskedelmi célú kivitelét.

Az elefántcsonthoz és az orrszarvútülökhöz hasonlóan Ázsia a legnagyobb felvevő piaca az Afrikából érkező tobzoskának.

Az emlősállat húsa különlegességnek számít az ázsiai, különösen a vietnami gasztronómiában, pikkelyeit a tradicionális orvoslásban használják.

10 év alatt egymillió tobzoskát pusztítottak el

Az ázsiai populáció csökkenése és a fekete kontinensen dolgozó egyre nagyobb számú kínai munkás miatt ugrott meg az Afrikában élő fajok iránti kereslet. Az elmúlt egy évtizedben mintegy egymillió példányt öltek meg, természetvédelmi szakemberek szerint a vadon élő állatok közül a tobzoska kereskedelme a legelterjedtebb a világon.

A berber makákó, amely az európai kisállat-kereskedelem egyik közkedvelt állata, Gibraltárban, Marokkóban és Algériában él vadon, populációja az utóbbi 30 évben megfeleződött, alig maradt 6500 egyed belőlük.

A tagállamok szerdán arról is döntöttek, hogy enyhítik a hegyi zebra Dél-Afrikai Köztársaságban élő alfajára vonatkozó kereskedelmi tilalmat, mivel populációja ma már évi 9 százalékkal nő a sikeres fajmentő programnak köszönhetően. Ez a dél-afrikai nagy emlősök egyik sikertörténete, a fajt már nem fenyegeti kihalás – hangsúlyozta Edna Molewa, a Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztere.
Az Egyesült Államokban és Kanadában élő erdei bölényt teljesen levették a CITES védelmi listájáról, mivel a fajt nem veszélyezteti orvvadászat, és populációja mostanra kilencezer egyedre nőtt.

A világ 183 államának részvételével folyó johannesburgi tanácskozás középpontjában az afrikai állat- és növényfajok, köztük az elefántcsont kereskedelmének szigorítása áll. A CITES 35 ezer védett fajra terjed ki. A konvenció 1973-as washingtoni aláírása óta tiltja az elefántcsont-kereskedelmet. Ennek ellenére erősen megnövekedett az elefántagyar és az orrszarvútülök illegális adásvétele. Namíbia és Zimbabwe ráadásul a kereskedelmi tilalom feloldását is követeli.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.