Nagyvilág

Szárazföldi támadást indítottak a szíriai kormányerők Aleppóban

Az ostromlott városrészben negyedmilliónál is többen rekedtek.

A szíriai kormányerők és szövetségeseik – iráni, iraki és libanoni milíciák – kedden szárazföldi támadást indítottak Aleppóban a város ellenzéki kézen lévő részei ellen.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a támadás azt igazolja, hogy Bassár el-Aszad elnök, valamint orosz és régiós szövetségesei kiléptek a nemzetközi békefolyamatból, és mindenképpen győzelmet akarnak aratni a harcmezőn. Az amerikai vezetés – amely korábban Oroszországgal tűzszüneti megállapodást hozott tető alá, de az egy hét után összeomlott – barbársággal és háborús bűnök elkövetésével vádolja Oroszországot és a szír kormányt, amiért civileket, orvosokat, segélyszállítmányokat veszenk célba.

Becslések szerint több mint negyedmillió civil rekedt Aleppo ostromlott részén, az elmúlt hét során több százan vesztették életüket az intenzív bombázások közepette. Rengeteg a sebesült, de alig harminc orvos maradt az ellátásukra. A sérültek a kórházakban a földön fekszenek, a szükséges eszközök nincsenek meg az ellátásukhoz. Az ENSZ egészségügyi világszervezete humanitárius folyosók azonnali létesítésére szólított fel, amelyeken keresztül kimenekíthetik a sebesülteket. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik