Nagyvilág

Húszezer menekült kerülhet utcára Olaszországban

Elfogyott az olasz belügyminisztérium a pénze a menekültszállások fenntartására - írta a Corriere della Sera olasz napilap kedden.

A római belügyi tárcánál szerzett információk alapján a Corriere úgy tudja, a minisztérium hat hónapja nem utal át pénzt a menedékkérők táborait és más szálláshelyeit fenntartó szövetkezeteknek, szervezeteknek.

A tartozás hatszáz millió euróra halmozódott fel.

A belügyminisztérium arra hivatkozik, hogy a pénzügyminisztérium zárta le a kifizetéseket.

Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben legalább húszezren kerülhetnek az olasz városok utcáira. Mivel menedékkérőkről van szó, szabadon mozoghatnak Olaszországban, de a táborokon kívül nincsen más tartózkodási helyük, se munkájuk, az esetek többségében az olasz nyelvet sem beszélik. Belügyminisztériumi források szerint jelenlétük közbiztonsági problémákhoz, társadalmi feszültséghez vezethet – írta a Corriere.

Az Olaszországban menedékkérelmet benyújtó külföldiek ellátására az olasz állam fejenként napi 25 és 45 euró közötti összeget fizet. A menedékkérelem elbírálása legalább félévbe telik. Elutasítás esetén a menedékkérő fellebbezést nyújthat be, és az újabb elbírálási időszak alatt is Olaszországban maradhat.

Szeptember 26-ig több mint 131 ezer ember érkezett Olaszországba, a kormány és a non-profit szervezetek által fenntartótt táborokban több mint 160 ezren tartózkodnak.

A számítások szerint 2016-ban az olaszországi táborok fenntartása egy milliárd euróba kerül, és az olasz államnak még 2015-re visszamenőleg is még 210 millió tartozása van a menedékkérőket ellátó táborok felé.

A Corriere beszámolt a Róma külvárosában, a Tiburtina vasútállomás mellett működő Baobab-migránsközpont helyzetéről, amely nem más mint egy elhagyott épület, ahol az utóbbi egy év alatt 53 ezren fordultak meg: egy részük menedékkérő volt, mások a dél-olaszországi partokra való megérkezés után az olasz fővárosig jutottak el. Néhány napot töltenek csak itt, majd továbbutaznak északi irányba. A Baobab semmilyen központi támogatásban nem részesül, hetente kétszer Konrad Krajewski atya, pápai főalamizsnás hoz ívóvizet és élelmiszert az itt tartózkodóknak. (MTI)     

Ajánlott videó

Olvasói sztorik