Nagyvilág

Perel a Deutsche Welle, mert egy török minisztérium elszedte a felvételüket

Interjút készítettek a miniszterrel, majd a török kormánytól jelezték, hogy nem sugározhatják.

Pert indított a török sport- és ifjúságügyi minisztérium ellen a Deutsche Welle, miután lefoglalták a miniszterrel készített interjújukat.

A német nemzetközi médiaszolgáltató tévés szekciója szeptember 5-én készített interjút Akif Cagatay Kilic-el. A beszélgetés során érintették a puccskísérlet után történteket, a sajtószabadság kérdését és a nők helyzetét.

A felvétel után az egyik török kormányszóvivő jelezte a Deutsche Wellének, hogy nem sugározhatják az interjút. Miután a csatorna műsorvezetője tiltakozott, a minisztériumi alkalmazottak elvették a felvételt. A Deutsche Welle ezután a török hatóságokhoz fordult, hogy adják vissza a felvételt, de figyelmen kívül hagyták megkereséseiket.

A Deutsche Welle vezető testületének elnöke szerint rendkívül nyugtalanító, hogy jogi lépésekre kényszerülnek azért, hogy visszakapják a saját felvételüket egy miniszterrel készült interjúról.

Az interjú egyébként a csatorna „Konfliktuszóna” című műsorába készült, ami a Deutsche Welle legkeményebb politikai interjúműsoraként közismert. Ennek a műsornak az interjúalanyai soha nem kapják meg előre a kérdéseket, bár a témákat természetesen egyeztetik, ahogy ebben az esetben is megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik