Nagyvilág

Dzsihádista családot helyeztek vád alá Franciaországban

Négy gyermekükkel adta ki őket Törökország.

A párizsi ügyészség terrorelhárításért felelős részlege vád alá helyezte annak a francia dzsihadistának a nővérét, aki az Iszlám Állam nevében vállalta a tavaly novemberi párizsi merényletek elkövetését.

A francia rendőrség által körözött Fabien Clain nővérét, a 41 éves Anne Claint terrorista bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják. Második férjét, a tunéziai állampolgárságú Mohammed Amrit már csütörtökön vád alá helyezték ugyanezen gyanú miatt.

A házaspárt és négy gyermeküket Törökország adta át szerdán a francia hatóságoknak. A gyermekek elhelyezéséről az állam gondoskodik.

A hatóságok feltételezése szerint a család 2015 augusztusában azért indult Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Idén júliusban a török-szíriai határon vették őket őrizetbe.

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam vállalta a 129 halálos áldozattal járó párizsi merényletek elkövetését. A 37 éves toulouse-i férfi ismerőse volt annak a Mohamed Merahnak, aki 2012 márciusában megölt három katonát, egy zsidó iskola tanárát és három gyermeket Toulouse-ban és Montaubanban.

Fabien Clain és testvérei Toulouse-ban nőttek fel. A 2000-es évek elején áttértek a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fabien Clain az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat, ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok gyanúja szerint a francia dzsihadista Jean-Michel nevű testvérével továbbra is Szíriában tartózkodik. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik