Nagyvilág

Washington tűzszünetet akar, Aszad Aleppó lerombolását

John Kerry amerikai külügyminiszter lassan tiszta ideg, annyira nem haladnak a szíriai tűzszünetről szóló tárgyalások New Yorkban. Az oroszokat és a szíreket okolja a kudarcért.

Az Egyesült Államok és Oroszország nem tudott megállapodni csütörtökön arról, hogyan lehetne helyreállítani a Damaszkusz által felmondott szíriai tűzszünetet. John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: tarthatatlan, hogy csak Washington legyen nyitott a béke megteremtésére, és felszólította Oroszországot és a szíriai kormányt, hogy tegyenek ők is ezért.

Ha az oroszok előállnak konstruktív javaslatokkal, akkor meghallgatjuk ezeket

-jelentette ki Kerry a Szíria Barátai Nemzetközi Csoport tanácskozása után, amit az ENSZ New York-i székhelyén tartottak a szervezet közgyűlésének ülésszaka alatt. Hozzátette, hogy pénteken folytatják a megbeszéléseket.

Az amerikai külügyminiszter elítélte Damaszkuszt, mert légierejével bombázza az ellenzékieket és velük együtt civileket. Kerry a tanácskozáson értesült arról, hogy Damaszkusz bejelentette, a szíriai hadsereg új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen – közölte egy neve elhallgatását kérő tisztviselő, hozzátéve, hogy a külügyminiszter erre dühösen kifakadt. Kijelentette, hogy nincs értelme ígérgetni és olyan terveket készíteni, amikhez nem tartják magukat a felek.

A Szíria Barátai Nemzetközi Csoportban az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül több mint egy tucat európai és közel-keleti ország vesz részt. A csoport tagjai között három napon át folyt a nyilvános és a nem nyilvános tárgyalás New Yorkban a tűzszünet helyreállításáról. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik