Nagyvilág

„Menekült” lett a menekültellenes mozgalom alapítójából

Lutz Bachmann, aki tagadja, hogy léteznek háborús menekültek, biztonságára hivatkozva költözött Tenerifére.

A legnagyobb német bevándorlásellenes mozgalom, a Pegida alapítója elhagyta hazáját, és a nyugat-afrikai partoknál lévő Tenerifére költözött – írja az Independent. Lutz Bachmann, aki korábban „söpredéknek” nevezte a konfliktusok és üldöztetés elől menekülő embereket, most épp arra hivatkozik, hogy az „üldöztetés” miatt ment el Németországból.

Bachmann már tavaly lemondott a Pegida vezetéséről, miután nyilvánosságra került egy kép, amelyen „viccből” Hitlernek öltözött. Idén közösség elleni uszításban találták bűnösnek. A mozgalom drezdai felvonulásainak azonban ezután is állandó résztvevője volt, de a közelmúltbeli demonstrációkról távol maradt.

A Sächsische Zeitung számolt be arról, hogy Bachmann és felesége még májusban hagyta el drezdai otthonát, és költözött a Spanyolországhoz tartozó szigetre. A Pegida-alapító maga tett közzé egy videóüzenetet, melyben elmondja, hogy Tenerifén dolgozik, és felesége nem bírta a nyomást, miután drezdai házukba többször is be akartak törni. „Üldözöttek vagyunk” – mondta.

Tatjana Festerling, a Pegida társalapítója elmondta, hogy Bachmann kéthetente hazatér, hogy megmutassa, kitart a mozgalom mellett. Egy október 3-ra kitűzött tüntetésen is részt fog venni. Bachmann szerint az embereket nem érdekli, hogy hol él és hol dolgozik, amíg felbukkan a hétfői demonstrációkon.

Ugyanakkor a legnagyobb német napilapok beszámolóikban megjegyzik: ironikus, hogy az az ember költözik másik országba a saját biztonságára hivatkozva, aki tagadja, hogy léteznek háborús menekültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik