Nagyvilág

Utólagos kegyelmet adnának az egykor homoszexualitásuk miatt elítélt briteknek

A brit kormány törvénytervezetet nyújt be a zseniális matematikus, Alan Turing hozzátartozóinak kezdeményezésére.

Törvénytervezet nyújt be a brit kormány arról, hogy részesítsék utólagos kegyelemben azokat, akiket korábban homoszexualitásuk miatt ítéltek el.

Nagy-Britanniában 1967-ben törölték el azt a jogszabályt, amely a férfiak homoszexuális kapcsolatát bűncselekménynek minősítette. Nőkkel szemben nem volt ilyen szankció. Amíg hatályban volt a törvény, 49 ezer embert ítéltek el, közülük 15 ezren ma is élnek.

A XX. század egyik legzseniálisabb matematikusa, Alan Turing szintén az elítéltek között volt. Ő állt annak a csoportnak az élén, amely a II. világháborúban feltörte a németek Enigma-rejtjelét, de a tudományos utókor a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként is tiszteli.

Sikerei ellenére Turingot 1952-ben „súlyos közszeméremsértésre” hivatkozva börtönbüntetésre ítélték, amit kémiai kasztrációval ki lehetett váltani. Végül a matematikust ennek a kezelésnek vetették alá, majd alig két évvel később, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt.

Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette. Hozzátartozói azonban általános érvényű amnesztiatörvényért küzdenek. Csatlakozott hozzájuk mások mellett Benedict Cumberbatch színész, aki a Kódjátszma című filmben a tudóst alakította. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik