Nagyvilág
Pope Francis kisses a baby as he arrives for his weekly general audience at the Saint Peter square on September 21, 2016 at the Vatican.  / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO

Ferenc pápa üzent az újságíróknak

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 16:55

Az igazság szeretetét, a szakmai hozzáértést és az emberi méltóság tiszteletben tartását nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa az olasz újságírókamara tagjait fogadva a Vatikánban csütörtökön.
Korábban a témában:

Az olasz sajtóorgánumok és újságíró-szakszervezetek mintegy négyszáz tagja előtt beszélve a katolikus egyházfő kijelentette, kevés mesterség létezik, amely annyira befolyásolja a társadalmat mint az újságírás. A pápa azonban hozzátette: a sajtó képviselőinek nem csak a jelentősége, hanem a felelőssége is kiemelt.

Az idők változnak és változik az újságírás módja is. A nyomtatott sajtó és a televízió is súlyt veszített – főleg a fiatalok között – a digitális világot képviselő új médiával szemben, de az újságírók, amikor szakmai munkát végeznek, pillérei, alapvető eleme maradnak a szabad és pluralista társadalom életének

– fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette, hogy a modern kommunikáció folyamatos megújulásához a szentszéki hírközlés is alkalmazkodik többek között a vatikáni kommunikációs államtitkárság most zajló átalakításával.

Ferenc pápa elsőrendű fontosságúnak nevezte, hogy az újságíró korunk rohanó világában, amikor napi 24 órában szünet nélkül áramlanak a hírek, is képes legyen megállni, elgondolkodni az eseményeken, párbeszédet folytatni és minél közelebb jutni az igazsághoz. Nem véletlen – jegyezte meg az egyházfő -, hogy a történelem során a diktatúrák nemcsak uralni akarták a kommunikációs eszközöket, hanem új szabályokat is szabtak az újságíró szakmának.

Az újságírás sose legyen embereket vagy népeket pusztító fegyver: ne tápláljon félelmet változásokkal vagy jelenségekkel szemben, mint a háború vagy éhezés kényszerítette migráció

– mondta Ferenc pápa.

Kijelentette, hogy az újságírásnak a közös jó építését kell szolgálni, a megbékélést, a felek közötti találkozást elősegíteni, elutasítva a feszültségeket és a megosztottságot tápláló nyelvezetet.

Ti újságírók emlékezzetek arra minden nap, hogy nincsen konfliktus, amelyet jó szándékú emberekkel ne lehetne megoldani

– jelentette ki Ferenc pápa. (MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.