Nagyvilág
Police block the area around the Chancellery in Berlin on January 6, 2016, as a suspicious mail was found.
The German cabinet is to hold it's weekly meeting at the Chancellery. / AFP / TOBIAS SCHWARZ

Barnul és elöregszik az NDK, a migránsok se segíthetnek

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 20:39

Jelentés készült arról, hogy áll a német újraegyesítés. A kép nem túl rózsás, gazdaságilag még mindig nem érte be a kelet a nyugatot, ez pedig szépen kijön a frusztrációban és a lakosság szélsőjobbra tolódásában.
Korábban a témában:

Az idegenellenesség veszélyezteti a társadalmi békét és a gazdasági felzárkózást Németország keleti tartományaiban, a volt NDK területén – áll a német egységfolyamat alakulásáról szóló új jelentésben, amit szerdai ülésén fogadott el a szövetségi kormány.

Iris Gleicke, a keleti tartományok fejlesztéséért felelős kormánymegbízott a Jelentés a német egység állásáról 2016 című dokumentum berlini bemutatóján elmondta, hogy a volt NDK területén az idegenellenesség megszilárdul, és elmosódik a határ a polgári tiltakozás és a szélsőjobboldali uszítás között.

A barna kísértet

A “keletnémetek túlnyomó többsége nem idegenellenes vagy szélsőjobboldali”, de “még hangosabban és világosabban állást kellene foglalniuk” a demokratikus értékek mellett – mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa. Az egykori náci párt fegyveres alakulatainál használt egyenruhák színére utalva azt mondta:

“rajtunk, keletnémeteken múlik, hogy megvédjük-e társadalmunkat, városainkat és falvainkat, vagy átengedjük a barna kísértetnek”.

A jelentés alapján tavaly a legkevésbé fejlett keletnémet tartományban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában egymillió lakosra vetítve 58,7 szélsőjobboldali erőszakos bűncselekmény történt. Utána Szászország (49,6), Szász-Anhalt (42,6), Berlin (37,9) és Türingia (33,9) következik, míg a nyugati tartományokban – ahol a bevándorlók, külföldiek, menekültek legnagyobb része lakik – 10,5 ilyen bűncselekmény jutott egymillió lakosra.

Gazdasági pofon

Gleicke tájékoztatóján elárulta, hogy az idegenellenesség és a szélsőjobboldali eszmék a társadalmi béke mellett a gazdasági felzárkózást is veszélyeztetik, ami egyébként is “finoman szólva vontatottan halad”.

Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly a nyugati tartományokban regisztrált szint 72,5 százalékát tette ki, ami ugyan nagymértékű emelkedés az 1991-ben mért 42,8 százalékhoz képest, de nem úgy tűnik, hogy a 27,5 százalékpontos különbséget a közeli vagy távoli jövőben sikerül ledolgozni. Ehhez a nyugatinál jóval nagyobb ütemű növekedésre lenne szükség, de míg a nyugati tartományokban tavaly 1,7 százalékkal bővült a GDP, a keletiekben csak 1,5 százalékkal.

Világítótornyok a mocsárban

A keleti tartományok egy sor mutatóban jobb helyzetben vannak, mint a nyugatiak, például kisebbek a jövedelmi egyenlőtlenségek és nagyobb a nők aránya a vezető pozíciókban. Azonban a gazdaság szerkezeti gondjai nem enyhülnek, továbbra is az elaprózottság, a kis- és közepes vállalkozások túlsúlya jellemző, és a fejlődés változatlanul szigetszerű.

Ezt mutatja, hogy a frankfurti tőzsdén jegyzett legnagyobb német részvénytársaságok DAX-30 indexében még mindig nincs egy vállalat sem, aminek a volt NDK területén van a központja. Jelentősek a területi egyenlőtlenségek is, néhány újraiparosodott, modern, feltörekvő régió “világítótoronyként” emelkedik ki, míg más vidékek kevésbé fejlődnek – mondta Gleicke.

Az országon belüli népmozgásból látható, hogy az elvándorlás megállt – az újraegyesítés óta tavaly először volt pozitív a belső vándorlási mérleg, a beköltözők száma 7201 fővel meghaladta a nyugatra költözők számát. A határon átívelő vándorlásban is pozitív a mérleg – a bevándorlók száma 147 ezer fővel haladta meg a kivándorlókét -, de ez a folyamat várhatóan csak lassítja a társadalom elöregedését.

A migránsok se jelentenek megoldást

Ezzel kapcsolatban Gleicke elmondta, a bevándorlók és a menekültek megjelenése “nem megoldás a Kelet számára”, és ugyan mindent meg kell tenni, hogy a védelemre szoruló menedékkérők új hazára találjanak Kelet-Németországban, nem érdemes számolni azzal, hogy a menekültek ellensúlyozzák az elvándorlás demográfiai hatásait.

A jelentés szerint a keleti tartományok mintegy 16 milliós – Németország teljes lakosságának 20 százalékát kitevő – lakossága a várhatóan tartós bevándorlási többlet ellenére 2030-ra 7 százalékkal, egymillió fővel csökken, a 64 éven felüliek aránya pedig 24 százalékról 32 százalékra emelkedik, míg a nyugati tartományokban csak 2060-ra éri el a 32 százalékot az idősek aránya. Tehát Kelet-Németország sokkal gyorsabban öregszik, mint Nyugat-Németország. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.