Nagyvilág

Rágalmazásért elítéltek Thaiföldön egy brit aktivistát, aki jogsértésekről írt

Szót emelt a kényszermunka és a gyerekmunkások alkalmazása ellen.

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Bangkokban egy brit aktivistát „az ország megrágalmazásáért” és informatikai bűncselekményekért, miután súlyos munkaügyi visszaélésekről rántotta le a leplet egy thaiföldi ananászfeldolgozó cégnél.

A 36 éves Andy Hall ügye négy éve húzódott. Jelentésében több gyárat is megvádolt azzal, hogy gyerekmunkásokat és kényszermunkát alkalmaznak, tisztességtelenül alacsony fizetések és kiugróan magas túlórák mellett. A dokumentumot a Finnwatch nevű nonprofit szervezet tette közzé, amely az európai cégek beszállítóit minősíti. Thaiföld számára az élelmiszerexport létfontosságú, sokmilliárd dolláros üzletet jelent.

A Finnwatch igazgatója azt mondta, megdöbbenéssel fogadták a Hall elleni ítéletet. Szerinte bűnbakot csináltak belőle, hogy elrettentsék mindazokat, akik a dolgozók jogaiért szólalnának fel.

Hall börtönbüntetését két évre felfüggesztették, vagyis nem kell börtönbe mennie, ha nem követ el ez idő alatt bűncselekményt.

Ügyvédek és jogi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a Hall elleni ítélet további károkat okozhatnak Thaiföld egyébként is megtépázott nemzetközi hírnevének. Thaiföldön egyébként mintegy hárommillió vendégmunkás dolgozik, főként burmaiak, kambodzsaiak és laosziak, akiknek legtöbbje rendkívül kiszolgáltatott, mivel illegálisan érkeztek az országba. (Time)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik