Nagyvilág

Egész évben a puccskísérletre kell emlékezniük a török diákoknak

Eközben diákok milliói maradhatnak tanár nélkül a tisztogatások miatt.

Egyperces néma csenddel kellett tisztelegnie hétfőn 18 millió török diáknak a július 15-i katonai puccskísérlet áldozatai előtt. Az Anadolu állami hírügynökség közleménye szerint egy héten keresztül minden iskolai rendezvény „a demokrácia győzelme és a mártírok emléke” jegyében telik, de a téma az egész évet végigkíséri.

Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy a puccskísérlet óta összesen 27 715 tanárt elküldtek munkahelyéről, 9456-ot pedig felfüggesztettek annak gyanújával, hogy „terrorszervezeteket” támogatnak. Hozzátette, hogy 455 menesztett pedagógust a vizsgálatok végeztével visszavettek.

Az elbocsátások főleg a kurdok lakta Délkelet-Törökországot hozták nehéz helyzetbe, ott másfélmillió diák maradhat tanár nélkül az őszi félévben. Másfél hete Diyarbakirban több száz pedagógus vonult az oktatási minisztérium tartományi hivatala elé az ellen tüntetve, hogy tömegével függesztik fel őket állásukból. A rendőrök vízágyút vetettek be, és 45 tüntetőt őrizetbe vettek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik