Nagyvilág

Majdnem 13 milliárd dollár gyűlt össze az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcra

Majdnem 13 milliárd dollár (3590 ezer milliárd forint) gyűlt össze adományokból az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet finanszírozó világalap (Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) számláján - jelentette be a kanadai miniszterelnök a szervezet montréali konferenciájának záróeseményén.

Justin Trudeau szombati beszédében elmondta, hogy a csaknem 13 milliárd dollárral nyolcmillió ember élete menthető meg. Hozzátette, hogy Kanada 2017 és 2019 között 804 millió kanadai dollárral segíti a szervezetet, amelyik 2030-ra el akarja tüntetni a Föld színéről a három fertőző betegséget.

Kanada amellett kötelezte el magát, hogy igazságosabb világot teremt a legsebezhetőbb csoportok – köztük mindenekelőtt a kislányok és a nők – számára, és továbbra is arra ösztönzi a világ vezetőit, hogy támogassák a Global Fundot.

A konferencián sok döntéshozó és jómódú adományozó is részt vett, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Bill Gates, a Microsoft társalapítója. Beszédet mondott a U2 énekese, Bono is. A rocksztár elmondta, hogy a világalap “rendkívüli sikereket” ért el: 2002 óta 20 millió életet mentett meg az AIDS-ellenes gyógyszerekkel, ám a küzdelem nem ért véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik