Nagyvilág

Fegyveres támadás Kasmírban, 17 katona meghalt

Legalább tizenhét indiai katona és négy fegyveres halt meg egy indiai katonai bázis elleni támadásban a vitatott hovatartozású Kasmírban a pakisztáni határ közelében – közölte egy indiai katonai szóvivő.

A fegyveres támadást az indiai ellenőrzés alatt lévő kasmíri terület Uri településén lévő támaszponton hajtották végre. A katonai szóvivő szerint négy fegyveres hatolt be a bázisra azzal a céllal, hogy “utolsó leheletéig harcoljon”.

A rajtaütésszerű támadást egyórás tűzpárbaj követte.

Az indiai hadsereg helikoptereket küldött a sebesültek kimentésére. A védelmi minisztérium 35-re tette a számukat. A belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy nyilvánvalóan határokon átnyúló terrortámadás történt, de nem tudni, melyik fegyveres szervezet áll a hátterében.

Legutóbb januárban követtek el hasonló támadást, az ugyancsak a Pakisztánnal határos Pundzsáb államban több napon át tűzharc folyt egy indiai támaszponton. India szerint a támadók Pakisztánból szivárogtak át.

A főként muzulmánok lakta Kasmírban, amelyet Újdelhi és Iszlámábád is sajátjának tekint, július eleje óta az utóbbi évek legnagyobb India-ellenes zavargásai folynak, aminek kiváltó oka az, hogy az indiai biztonsági erők megölték a térség egyik lázadóvezérét, Burhán Mozaffar Vánit és két harcostársát.

A kormányellenes tüntetések kirobbanása óta mintegy 80 civil vesztette életét és ezrek sebesültek meg. Az indiai hatóságok soraiból is kerültek ki áldozatok.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik