Nagyvilág

Az exit pollok szerint az SPD nyerte a berlini tartományi választásokat, Merkelék visszaestek

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg. Ez 5,3 százalékpontos visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott tartományi parlamenti választáson szerzett 28,3 százalékhoz képest, és a párt történetének második legrosszabb berlini választási eredménye.

A szociáldemokraták eddigi koalíciós társa, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) 18 százalékkal végzett a második helyen. Ez ugyancsak 5,3 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,3 százalékhoz képest, és a CDU legrosszabb berlini tartományi választási eredménye.

Az ellenzéki Zöldek 16,5 százalékot szereztek, támogatottságuk 1,1 százalékponttal csökkent a 2011-es 17,6 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal 15,5-16,5 százalék közötti eredményt ért el, ami 3,8-4,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 11,7 százalékhoz viszonyítva. A CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) 11,5-12,5 százalék közötti eredménnyel jutott be a képviselőházba.

A liberális FDP 6,5 százalékos eredménnyel ismét képviseletet szerzett a helyi törvényhozásban. A liberálisok 2011-ben 1,6 százalékos eredménnyel estek ki. A Kalózpárt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, 1,5-2 százalék közötti eredménnyel távozik a képviselőházból. A párt 2011-ben 8,9 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

Nagyobb a lelkesedés

A választási részvételi arány várhatóan jelentősen meghaladja a 2011-es 60,2 százalékot; a tartományi választási bizottság adatai szerint 16 órakor – két órával az urnazárás előtt – 53,1 százalékos volt a részvételi arány, ami 7,1 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti választás azonos időszakában mért 46 százalékhoz képest. Sajtójelentések szerint több szavazókörnél a 18 órai urnazáráskor még sokan sorban álltak. Ők még leadhatják szavazatukat.

Az exit pollok megfelelnek a választás előtti utolsó felmérések adatainak, kivéve az AfD-t, amelynek támogatottságát magasabbra, a 12-15 százalékos sávba mérték közvélemény-kutatók. Az viszont biztos, hogy

a 2013-ban alapított AfD most már a 16 tartomány közül 10-ben rendelkezik parlamenti képviselettel.

Az eredménybecslések alapján a berlini tartományban nem folytatható az SPD-CDU koalíció. A kampányban tett “szándéknyilatkozatok” alapján az a legvalószínűbb, hogy az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal alakít kormányt, és a CDU ellenzékbe szorul. Amennyiben ez így történik, a CDU már csak 7 tartományban lesz kormányon.

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik