Nagyvilág

Oszlik a bizonytalanság a britek kilépése körül

Theresa May azt mondta az Európai Tanács elnökének, hogy a jövő év elején hivatalosan megkezdődhet a folyamat.

Februárban indulhat meg hivatalosan a britek kilépési folyamata az Európai Unióból. Erről Theresa May brit miniszterelnök Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének beszélt.

A brit miniszterelnöki hivatal csak annyit közölt a BBC-vel, hogy idén már nem indul el az eljárás, de nem erősítették meg Tusk közlését, aki Mayre hivatkozva beszélt a jövő februári időpontról.

A kilépésről való hivatalos egyeztetés addig nem kezdődhet meg, amíg az Egyesült Királyság nem lépteti hatályba a lisszaboni egyezmény ötvenedik cikkelyét, amely az Európai Unióból való távozásról szól. Azt, hogy erre mikor kerül sor, eddig teljes bizonytalanság övezte. Márpedig amíg nem kezdődnek meg a tárgyalások, addig Nagy-Britannia jövőjét illetően is teljes a bizonytalanság, mert nem lehet tudni, hogy a kilépés után milyen kapcsolatban marad az ország az Európai Unióval, például részese marad-e a közös piacnak.

Donald Tusk pénteken az uniós vezetők informális csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy Londonban tárgyalt a múlt héten a brit miniszterelnökkel. „May miniszterelnök nagyon nyitott és egyenes volt velem szemben. Közölte, hogy szinte lehetetlen idén életbe léptetni az ötvenedik cikkelyt, de nagyon valószínű, hogy jövő januárban vagy februárban már készen állnak erre” – mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke újra leszögezte, hogy az Egyesült Királyság nem férhet hozzá a közös piachoz akkor, ha nem fogadja el a munkaerő szabad áramlását. Márpedig Theresa May jelezte, hogy kormánya szeretné korlátozni az uniós polgárok belépését az országba. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik