Nagyvilág

Német pénzügyminiszter: senki nem kap kevesebb juttatást a menekültek miatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 06:41

Az idegenellenesség különösen olyan vidékeken erős, ahol nincsenek is idegenek – mondta Schäuble.

Németországban senkinek semmilyen juttatását nem rövidítették meg a menekültek miatt – mondta a német pénzügyminiszter a ZDF-nek, hozzátéve, hogy eltúlzott és alaptalan félelem, hogy bármiféle megszorításra szükség lenne a menekültek miatt. Wolfgang Schäuble elmondta: a menekülthullám közepette is nulla százalékos lesz jövőre a GDP-arányos államháztartási hiány.

A kereszténydemokrata politikus az „Alternatíva Németországnak” pártra utalva kijelentette: vannak, akik bebeszélik az embereknek, hogy hátrányt szenvednek a menekültek miatt, és felelőtlen módon kihasználják, felerősítik a félelmeiket. Az így felszított világvége-hangulattal szemben az az igazság, hogy a német történelem „legszerencsésebb, legsikeresebb korszakában vagyunk” – mondta a pénzügyminiszter.

Kitért arra is, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában az „Alternatíva Németországnak” a szeptember eleji tartományi választáson megelőzte a CDU-t. Erről azt mondta, hogy a hangulatkeltés az ismeretlen, idegen emberekkel kapcsolatos félelmekre is vonatkozik, és köztudott, hogy az idegenellenesség különösen erős lehet olyan vidékeken, ahol nincsenek is idegenek. Megjegyezte, hogy a burka nem tartozik a legnagyobb gondok közé az egykori NDK területén lévő tartományban.

A felelős politikának fel kell lépnie a hangulatkeltéssel szemben, és komolyan venni az emberek félelmeit, amelyek a gyors és mélyreható változásokkal járó folyamatokból, így a globalizációval és a digitalizációból is fakadnak – vélekedett Schäuble. Azt mondta, Angela Merkel minden nap igyekszik jelezni, hogy komolyan veszi az aggodalmakat, de ennél többet is kell tennie, jó válaszokat kell találnia.

A menekültválságra európai megoldást kell adni – mondta a pénzügyminiszter. Szerinte elsősorban az uniós külső határok védelmére és a menedékkérők beáramlásának korlátozására kell törekedni, valamint az EU-Törökország megállapodás modelljén alapuló együttműködésre más országokkal is, és a menekülésre késztető okok megszüntetésére. A védelemre szoruló embereket „természetesen el kell osztani” az uniós tagállamok között – hangsúlyozta. Előbb azonban biztosítani kell az egész rendszer működését, így a külső határok védelmét és az elosztási mechanizmus beindítását – tette hozzá. (MTI)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.