Nagyvilág

Kivezette a briteket az EU-ból, lelépett, megvan az utódja

Egy széthúzó és fő célját már beteljesített pártot kapott örökül Diane James Nagy-Britanniában. A következő nagy cél az egykor Nigel Farage vezette UKIP-nek a választás.

Nigel Farage-et talán többen ismerik jelenleg világszerte, mint a legtöbb brit politikust. Farage az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) élén addig áskálódott az Európai Unió ellen, amíg a brexit-népszavazáson a nyár elején úgy nem döntöttek az angolok, hogy elhagyják az EU-t.

Farage ezután angolosan távozott pártja éléről, és most végre meglett az a személy, aki tovább viheti az örökségét a párt élén: Diane James.

A UKIP történetének első női pártelnöke lett James, aki 8451 szavazatot kapott a bournemouth-i gyűlésen – írja a Sky News. Farage a megválasztás után egyből a színpadra pattant, elsőként gratulált Jamesnek, majd közölte, megtiszteltetés, hogy ő követi a pártelnöki poszton. Hozzátette a brexitre és a párton belüli széthúzásra utalva:

Megnyertük a háborút, most meg kell nyernünk a békét.

James elmondta, nem egy felvizezett Farage lesz és kérte a pártot, hogy legyen egységes, úgy forduljanak rá a 2020-as választásokra. Üzent a kormányzó konzervatívoknak is, mondván tudniuk kéne, honnan jöttek a legjobb ötletek. Theresa May miniszterelnöknek ezt üzente:

Mrs May, ön a várakozó ellenzéki pártot nézi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik