Nagyvilág

Kétmillió afgán maradt áram nélkül egy vezeték megrongálása miatt

Nagyjából kétmillióan vannak áram nélkül már második hete Afganisztán keleti részén egy vezeték szándékos megrongálása miatt, közölte pénteken egy kormányzati szóvivő.

A tájékoztatás szerint a 12 napja tartó áramszünet Nangarhár és Lágman tartományokat érinti. Zarhádi Szvak, az utóbbi térség kormányszóvivője elmondta, hogy korábbi jelentésekkel ellentétben a vezetéket nem a lázadó tálibok tették tönkre, hanem a hegyvidéki Badpak körzet harcias lakói lőtték szét. A szóvivő hozzátette, hogy az említett körzetben élőknek egyébként is alig jut áram, s a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek így akartak hangot adni.

Lágmannak nincs más áramforrása, így a kormányhivatalok dízelgenerátorokat használnak, a háztartások viszont sötétségben vannak.

A megrongált vezeték látja el árammal a lényegesen nagyobb, szomszédos Nangarhár tartományt is. Attaullah Hogiani tartományi szóvivő ott elmondta, hogy csak a kórházak és katonai támaszpontok üzemeltetéséhez szükséges áramot tudják biztosítani a Daronta-gát vízerőműve révén.

Az ENSZ tavalyi adatai szerint Nangarhárnak nagyjából 1,5 millió, Lágmannak pedig 450 ezer lakosa van.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik