Nagyvilág

Ellenzéki török újságírót és a tatárok vezetőjét is Szaharov-díjra jelölték

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 16. 13:48

Nyilvánosságra hozta az Európai Parlament (EP) azoknak a jelölteknek a nevét, akik közül az egyik idén átveheti a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott Szaharov-díjat.

A díjra az Európai Parlament bármely képviselőcsoportja vagy legalább negyven képviselő jelölhet valakit. A legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt, valamint az Európai Konzervatívok és Reformereknek közös jelöltje Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok mára betiltott törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a korábbi elnöke. A tatárok legendás vezetőjét, az emberi jogi aktivistaként is tevékenykedő politikust a hatóságok kitiltották a fekete-tengeri félszigetről, miután Oroszország bekebelezte a Krímet.

A szociáldemokrata frakció az iraki jazidi kisebbség, illetve a szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért küzdő Nadia Murád Basít és Lamija Aji Basárt terjesztette fel idén a díjra. A két nő egyike volt azoknak, akiket

az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek.

Murád Basít a liberális képviselőcsoport külön jelölte.

A zöldek, a radikális baloldal és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű euroszkeptikus frakció közös jelöltje Can Dündarn, a Cumhüriyet című kormánykritikus török lap volt főszerkesztője, akit az újságában megjelent egyik oknyomozó cikk miatt tavaly novemberben őrizetbe vettek a hatóságok, később 5 év 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, majd megpróbálták megölni, jelenleg pedig száműzetésben él.

Ilhan Kjucsjuk és 42 másik EP-képviselő Ilham Tohtit, a muszlim vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanárt tartja érdemesnek a Szaharov-díjra, aki állítólagos “lázító és felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában.

Az öt jelölt közül az EP illetékes szakbizottságai hármat emelnek majd ki október 6-án. Közülük pedig október 27-én választja ki az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája, hogy ki kapja idén a Szaharov díjat, amelyet a decemberi plenáris ülésen adnak majd át. A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítéli oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz és nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.