Nagyvilág

Szennyező üzemanyagot adnak el az európai vállalatok Afrikába

Jogilag ennek nincs akadálya, de kérdés, hogy mennyire etikus.

A nagy európai olajvállalatok és kereskedők kihasználják az afrikai országok megengedő szabályozását, és olyan, rendkívül szennyező üzemanyagot exportálnak, amelyek Európában a benzinkutak közelébe se kerülhetnének – derül ki a svájci Public Eye szervezet jelentéséből.

A jelentésben a szennyező üzemanyagot „afrikai minőségű dízelként” említik, és megjegyzik, hogy ennek kéntartalma több százszorosa is lehet az európai határértékeknek. Amikor az üzemanyagot elégetik, nagy mennyiségű kén-dioxid és más káros anyagok szabadulnak fel, amelyek légzőrendszeri betegségeket, például bronchitist vagy asztmát okozhatnak.

Az egyik svájci kereskedő cég, amely részt vesz az ehhez hasonló üzletekben, a Trafigura, amely korábban azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy mérgező hulladékot vitt Elefántcsontpartra, a vállalat ügyvédei pedig megpróbáltak nyomást gyakorolni a sajtóra, hogy erről ne tudósítsanak. A brit olajóriás, a BP ugyancsak szállított magas kéntartalmú üzemanyagot Ghánába.

Azt a jelentés is leszögezi, hogy semmi illegális nincs ebben a gyakorlatban, és a cégek is közölték, hogy az üzletek megfelelnek az adott országok törvényeinek. A Public Eye ugyanakkor úgy véli, a szennyezett üzemanyagok eladásával a vállalatok az afrikaiak egészségének kárára maximalizálják nyereségüket. Ezt a gyakorlatot az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója is elfogadhatatlannak nevezte.

A Világbank múlt héten arról értekezett, hogy a levegőszennyezés az egyik vezető halálok világszerte, és sok milliárd dolláros bevételkiesést okoz a fejlődő országok számára. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja célul tűzte ki, hogy az afrikai országokban is csökkentsék az üzemanyag kéntartalmának legnagyobb megengedett értékét. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik