Nagyvilág
2797338 02/15/2016 A filling station of Afriquia company in Morocco. Natalia Seliverstova/Sputnik

Szennyező üzemanyagot adnak el az európai vállalatok Afrikába

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 09. 15. 08:55

Jogilag ennek nincs akadálya, de kérdés, hogy mennyire etikus.

A nagy európai olajvállalatok és kereskedők kihasználják az afrikai országok megengedő szabályozását, és olyan, rendkívül szennyező üzemanyagot exportálnak, amelyek Európában a benzinkutak közelébe se kerülhetnének – derül ki a svájci Public Eye szervezet jelentéséből.

A jelentésben a szennyező üzemanyagot „afrikai minőségű dízelként” említik, és megjegyzik, hogy ennek kéntartalma több százszorosa is lehet az európai határértékeknek. Amikor az üzemanyagot elégetik, nagy mennyiségű kén-dioxid és más káros anyagok szabadulnak fel, amelyek légzőrendszeri betegségeket, például bronchitist vagy asztmát okozhatnak.

Az egyik svájci kereskedő cég, amely részt vesz az ehhez hasonló üzletekben, a Trafigura, amely korábban azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy mérgező hulladékot vitt Elefántcsontpartra, a vállalat ügyvédei pedig megpróbáltak nyomást gyakorolni a sajtóra, hogy erről ne tudósítsanak. A brit olajóriás, a BP ugyancsak szállított magas kéntartalmú üzemanyagot Ghánába.

Azt a jelentés is leszögezi, hogy semmi illegális nincs ebben a gyakorlatban, és a cégek is közölték, hogy az üzletek megfelelnek az adott országok törvényeinek. A Public Eye ugyanakkor úgy véli, a szennyezett üzemanyagok eladásával a vállalatok az afrikaiak egészségének kárára maximalizálják nyereségüket. Ezt a gyakorlatot az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója is elfogadhatatlannak nevezte.

A Világbank múlt héten arról értekezett, hogy a levegőszennyezés az egyik vezető halálok világszerte, és sok milliárd dolláros bevételkiesést okoz a fejlődő országok számára. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja célul tűzte ki, hogy az afrikai országokban is csökkentsék az üzemanyag kéntartalmának legnagyobb megengedett értékét. (The Guardian)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Take Your Pills
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.