Nagyvilág

Hagymakupolás templomokkal űzi a melegeket és foglalja el Európát Putyin

Moldovától Franciaországig nagy terjeszkedésben van az orosz állam bizalmát és befolyását élvező ortodox egyház. Nyíltan támogatják Putyin rendszerét és terjesztik az ideológiát, miközben a liberális Európát erodálják.

Megrémültek a franciák Párizsban, amikor az oroszok elkezdtek nyomulni azzal, hogy egy orosz ortodox templomot építenének a Szajna partján, egy elegáns városrészben. Egyből a dörzsölt ex-KGB-s Vlagyimir Putyint sejtették a háttérben. Pedig nem biztos, hogy le akarnak bárkit hallgatni, az orosz terjeszkedés része az ortodox egyház is, ami bárhol képes kikelni a melegek jogai ellen – áll a New York Times riportjában.

Franciaországban máshol is nyomul a Kirill pátriárka vezette orosz ortodox egyház, a kisebb felekezeteket igyekszik maga alá gyűrni. Közben Moldovában a nyugathoz való közeledést, Montenegróban a NATO-csatlakozást próbálják az egyház pásztorai megtorpedózni.

Nizzai temető kell

Nizzában egy temető üzemeltetése körül lángolt fel a vita, mivel a franciaországi ortodoxok zöme a konstantinápolyi pátriárka alá tartozik a moszkvai helyett. Ezek között megy a hadakozás a templomok és temetők felett. Putyin pedig egyházát használja pallosul a liberális Európa ellen. Háttérként tudni kell, hogy az egy egyházfő által irányított katolikus egyházzal szemben az ortodoxia világa tucatnyinál is több felekezetre bomlik (van orosz, szerb, román ortodox egyház stb.).

Alexei Druzhinin/Sputnik
Alexei Druzhinin/Sputnik

Moldova példája elég érdekes. Hiába váltak le a Szovjetunió szétesésekor, az ortodox egyházukat a mai napig Moszkvából irányítják, a vezetőket innen nevezik ki. És ezek az egyházi vezetők mindent megtettek, hogy Moldova ne kössön paktumot az Európai Unióval. Az egyik hatásos érv az volt a hívek felé, hogy az új biometrikus útlevelek (amik az Unióba kellenének) 13 számjeggyel azonosítják az embert, az meg sátánista szám.

Hozzáteszik még, az EU elidegeníti Istentől a híveket, ez meg tarthatatlan. Ahogy az is, hogy melegfelvonulást tartottak nemrég Chisinauban, a fővárosban, de ott voltak a Moszkva-párti szocdem ellentüntetők is, na meg mellettük az ortodox papok, akik megátkozták a homoszexuálisokat. Őket Párizsban is ugyanúgy támadják, az oroszok az élvonalban szapulták a melegeket az egyneműek házasságának 2013-as bevezetésekor.

Lefőzték a szaúdiakat is

Az említett párizsi ortodox templomot és vallási központot is újra felhozza a cikk, mint Putyin kinyújtott karját, amivel a modernitást és egyenlőséget csapja arcul. A központ az orosz állam tulajdonában van, Kanadát és Szaúd-Arábiát is sikerült legyűrniük a telek megvásárlásával anno. Ez azért is lehet fontos, mert az Alekszander Nyevszkij-katedrális az 1917-es bolsevik forradalom óta a konstantinápolyi patriarchátus alá tartozik, hiába szerette volna még Joszif Sztálin is visszakapni.

Ha azt nem is, a nizzai Szent Miklós-katedrálist megkapták. Volt is nagy ünnepség és vacsora orosz diplomatákkal és a város francia előkelőségeivel. Ki is jelentették az oroszok, hogy az üzenet egyértelmű: nemzetük megszentelt és örök, a katedrális pedig az orosz világ sarokköve. A francia vendégek mindenhez tapsoltak, még az elcsatolt Krím felemlegetéséhez is. Az oroszpárti légkört csak fokozta a jőlius 14-i helyi terrortámadás a teherautóval (amiben a katedrális egyik dolgozója is meghalt).

A katedrális papját, Andrej Eliszejevet sokan támadják Kreml-pártisággal, de szerinte csak Oroszország ellenségei akarják bemocskolni. Az meg mindig természetes volt Nagy Péter cár óta, hogy az állam egyik kvázi minisztériuma az egyház. Mindnesetre a temető körül – ahol az orosz forradalom elől elmenekült emigránsok is nyugszanak – még mindig forr a levegő, egymás után cserélik le egymás lakatjait a rivális ortodoxok. Most fegyverszünet van, de ahogy a Moszkva-ellenesek vezetője, Alexis Obolensky mondta:

Nem fognak leállni addig, amíg nem irányítanak mindent. Egy nap a Promenade des Anglais [Angolok sétánya] is a Promenade des Russes [Oroszok sétánya] nevet fogja viselni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.