Nagyvilág
Venezuelan President Nicolas Maduro gestures during a demonstration at Miraflores presidential palace in Caracas on April 7, 2016. 
Maduro said he would ask the Supreme Court to strike down an amnesty law passed by opposition lawmakers to free those who they describe as political prisoners. / AFP PHOTO / JUAN BARRETO / JUAN BARRETO

Venezuela elnöke szerint mókás, hogy nem jutnak az emberek ételhez

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 09. 13. 12:39

Szerinte a „Maduro-diéta” keménnyé tesz, még Viagrára sincs szükség.

Kedélyes viccelődéssel intézte el Venezuela elnöke, hogy az országban tömegek nem jutnak elég élelmiszerhez.

Nicolás Maduro vasárnap egy televízióban is sugárzott beszéde közben rámutatott a közönség egyik tagjára, és megkérdezte, miért olyan vékony. A férfi erre a karja mozgatásával reagált, azt mutatva, hogy azért, mert sokat jár futni. Egy nő viszont bekiabált: azért, mert „Maduro-diétán” van – ezt a kifejezést használják a venezuelaiak azokra, akik azért válnak sovánnyá, mert nem esznek rendesen.

Maduro fülét nem kerülte el a bekiabálás, amit viccelődéssel próbált elütni.

A Maduro-diéta keménnyé tesz, még Viagrára sincs szükséged

– mondta az elnök, amit a közönségben ülő szimpatizánsainak éljenzése követett.

Nem volt ilyen osztatlan a siker a dél-amerikai országban, ahol hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, hogy hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez. Egy felmérés szerint a venezuelaiak csaknem kétharmadának legalább napi egy étkezést ki kell hagynia, mert nincs elég étel. Volt, aki a Twitteren azt írta: Maduro nem vicces, hanem cinikus, és ez a megjegyzés is azt mutatja, hogy képtelen kezelni az ország gazdasági hanyatlását.

A venezuelai El Estimulo című újság Maduro szavaira reagálva fél tucat esetet sorolt fel a közelmúltból, amikor azért haltak meg gyermekek az országban, mert a szülei nem tudtak élelmiszert venni.

A venezuelai kormány a kapitalista vállalatokat hibáztatja az élelmiszerhiányért, amelyek szerintük meg akarják dönteni a szocialista kormányzatot. Gazdasági és üzleti szakértők szerint azonban az idézett elő katasztrofális helyzetet, hogy a kormányzat túlzottan beavatkozott a gazdaságba. Az állami árszabályozás miatt veszteségessé vált a termelés, és a befektetők is elmaradtak, miután cégeket államosítottak az országban, mert nem látták biztosítottnak a magántulajdon védelmét.

Egy kormánykritikus venezuelai blogger, Francisco Toro úgy fogalmazott: Maduro azt gondolja, mulatságos, hogy emberek éheznek a dilettantizmusa miatt. (Fusion)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.