Nagyvilág

Négy osztrák fiatalt ítéltek el terrorista cselekményekkel összefüggésben

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 15:49

Két vádlott hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a másik két fiatal büntetésének kiszabását három éves próbaidőre elhalasztották. A tárgyalás a nyilvánosság kizárásával zajlott.

A fiatalok közül hárman Oroszországból származnak, a másodrendű vádlott Koszovóból érkezett. A bíróság közlése szerint mind a négyen annak a 15 éves fiúnak az ismerősi köréhez tartoznak, aki még 2014-ben a bécsi Westbahnhof pályaudvaron tervezett robbantást. A fiatalt már kétszer elítélték, legutóbb dzsihadista propagandáért áprilisban húsz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

Tagadják az Iszlám Állam rémtetteit

Az első- és a másodrendű vádlott az IÁ kegyetlenkedéseiről szóló képeket és videókat osztott meg az interneten, így mindketten terrorista egyesülés és bűnszervezet támogatása miatt kaptak büntetést. A harmadrendű vádlott a párizsi merényleteket követően Allah Akbar! (Allah a legnagyobb) mondatot tett közzé a világhálón, ezért őt terrorista bűncselekmény támogatása miatt ítélték el. A negyedrendű vádlottat pedig életveszélyes fenyegetés miatt mondták ki bűnösnek, mivel beismerte, hogy a másodrendű vádlottat korábban kétszer is megfenyegette. A bírói indoklásban az is elhangzott, hogy a fiatalok büntetlen előítéletűek voltak.

A hatóság átvizsgálta a vádlottak mobiltelefonját és számítógépét, amelyeken számos propagandaanyagot találtak. Ezeket az elsőrendű vádlott a Youtube videómegosztó portálon népszerűsítette. 2015 novemberében az alsó-ausztriai St. Pöltenben lévő pályaudvaron ismerte meg a másodrendű vádlottat, akit a Koránt idézve próbálta meggyőzni az IÁ tevékenységének helyességéről. A vádlottak tagadták, hogy az IÁ rémtetteket hajtana végre.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.