Nagyvilág

Magyar vadászpilóta harcol a véres dél-szudáni polgárháborúban

Kevésen múlott, hogy nem lőtték le a gépét egy bevetés során.

A dél-szudáni kormány oldalán harcol egy magyar vadászpilóta az afrikai országban dúló polgárháborúban – írja a Blikk.

Czingáli Tibor a lapnak arról beszélt, hogy egy bevetés során centiken múlt az élete, a gépét ugyanis eltalálták. Azt a feladatot kapta, hogy egy csehszlovák gyártmányú L-39 Albatros géppel behatoljon az ellenséges területre, és füstgenerátorral jelölje meg a harci helikoptereknek az ellenség pozícióját. A területet nagyjából 700 km/órás sebességgel közelítették meg, és alig tízméteres magasságban húztak el a lázadók feje felett.

A magyar pilóta azonban elkövetett egy hibát: visszarepült még egyszer a területre. Ahogy ráfordult a célra, a gépet találat érte egy légvédelmi fegyverből. A lövedék az üzemanyag-póttartályt ütötte át, amely már üres volt, mivel visszaúton volt. Czingáli Tibornak egyébként hetente 3-4 küldetést kell végrehajtania.

Az Afrikai Unió egyébként tavalyi jelentésében a ruandai eseményekhez hasonlította a dél-szudáni polgárháború brutalitását. A három éve tartó konfliktus hátterében politikai törekvések és törzsi ellentétek állnak. Két etnikai csoport rivalizál, az ország jelenlegi elnökét adó dinka, valamint a korábbi alelnököt adó nuer törzs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik