Nagyvilág

Gyermekprostítúció, rabszolgamunka – Pokoli körülmények egy olasz menekülttáborban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 19:14

Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden vizsgálatot rendelt el a dél-olaszországi Foggia mellett működő menekülttáborban, miután az olasz sajtó beszámolót közölt a táborban uralkodó "pokoli" állapotokról.

A belügyminiszter azt követően rendelt el vizsgálatot, hogy Eugenio Scalfari, a La Repubblica olasz balközép napilap nyugalmazott főszerkesztője felhívást intézett Matteo Renzi olasz miniszterelnökhöz “hozzáértést és érzékenységet” szorgalmazva az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó személyek iránti bánásmódban.

Eugenio Scalfari az ugyanahhoz a balközép kiadócsoporthoz tartozó L’espresso hetilapban megjelent beszámolóra hivatkozott. A Hét nap a pokolban című cikk a Foggiával szomszédos menekülttábort mutatta be: a magát menekültkérő migránsnak tettető újságíró, Fabrizio Gatti részletes képet nyújtott a tábor életéről ezt “állami gettónak” nevezve, ahol az embereket “állatokként kezelik”.

Legalább fél év a pokolban

A beszámoló szerint a menekülttáborban (Cara) a 636 férőhely ellenére több mint ezer ember szorong, többségükben afrikai férfiak és közöttük nők és kiskorúak is vannak. Az olasz fegyveres erők katonái és a rendőrség őrzi a tábort, ahova azonban a hatóságok be se teszik a lábukat. A tábort a nigériai bevándorlók uralják, akik

nőket és gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítenek a tábor körüli dél-olasz birtokokon, ahova a tábort övező rácsos kerítést kilyukasztva jutnak ki.

A táborban nincsen elég fekvőhely, az emberek a földön alszanak, nincsen elég élelem, nincsen orvosi ellátás és bármilyen veszély, például tűz esetére vészkijárat se adott.

A Puglia tartományban levő menekülttábor, amelynek lakói legalább félévet töltenek itt menekültkérelmük elbírálására várva, a harmadik legnagyobb Olaszországban. A cikkíró értesülései szerint a több mint ezer menekültkérőért a tábort működtető két olasz szövetkezet naponta fejenként 22 eurót kap az olasz költségvetésből, milliós bevételre téve szert.

A cikk szerzője, Fabrizio Gatti nem először ír tényfeltáró beszámolót az olaszországi migrációs helyzetről. Korábban iraki migránsnak tettetve magát megjárta az észak-afrikai embercsempész szervezetek útvonalait, bejutott a Lampedusa szigetén működő bevándorló-táborba és szintén migránsnak álcázva magát a pugliai ültetvényeken kizsákmányolt munkások életkörülményeiről is beszámolt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.