Nagyvilág

Illegális aranybányászok rekedtek a föld alatt Dél-Afrikában

Az egyik aknában tűz is kiütött, addig nem tudják folytatni a mentést, amíg el nem oltják.

Felfüggesztették azoknak az illegális aranybányászoknak a keresését, akik Dél-Afrika legrégibb aranybányájában rekedtek. Az ország bányászati minisztere azt mondta, akkor folytatják a mentőakciót, ha javulnak a körülmények.

A használaton kívüli bányában öt nappal ezelőtt esett fogságba több bányász, akik engedély nélkül ereszkedtek le. Egyelőre nem világos, hányan vannak a föld alatt. Néhány túlélőnek sikerült feljönnie, ők elmondták, hogy még tizenhatan lehetnek életben, a többiek meghaltak.

Vasárnap tűz ütött ki a bánya egyik aknájában. A bányászati miniszter azt mondta, mindenekelőtt ezt kell eloltani, és utána tudják felmérni, biztonsággal folytatható-e a mentés.

A johannesburgi Langlaagte bánya 1886 óta üzemelt, de már régóta befejezték itt a bányászatot, és 1989-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánították. Több más régi bányához hasonlóan az illegális bányászat célpontjává vált, a szegénységben élő emberek az innen felhozott aranyrögöket a feketepiacon értékesítik.

A miniszter elmondta, hogy Johannesburg környékén mintegy kétszáz bányát zártak le, de a legfontosabb feladat az, hogy feltárják az illegális bányászat mögött álló hálózatot és felvevőpiacot. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik