Nagyvilág

A sziú indiánok lenyomták az amerikai olajlobbit

Múlt hét pénteken a szövetségi bíró elkaszálta az Álló Sziklánál gyülekező indián törzsek beadványát, hogy állítsák le a rezervátumon keresztül tervezett vezeték megépítését. Az indiánok mégis győztek.

Több, mint egy hónapja táboroznak az Egyesült Államok Álló Szikla dakota rezervátumánál sziú és póni indiánok, hogy békésen tiltakozzanak a földjükön tervezett gázvezeték megépítése ellen. (Erről bővebben itt.)

A helyzet, dacára, hogy a szövetségi bíróság harminc napra leállította az építkezést, – amik indián szent helyeket tettek volna tönkre, nem is beszélve a lehetséges környezeti károkról – egyre feszültebb lett. Bár az indiánoknál nem volt fegyver, a tüntetés pedig kimondottan erőszakmentes volt, ez nem akadályozta meg az olajvezetéket építő céget, hogy biztonsági őröket fogadjon, akik könnygázzal és harci kutyákkal támadtak az őslakos tüntetőkre. Megtörni azonban ezzel sem tudták őket.

standing-rock-kid-with-fist_h_0

Az észak-dakotai hatóságok ennek hatására rendvédelmi erők toborozásába kezdtek, hogy felkészüljenek a bírósági döntést követő lehetséges forgatókönyvre, magyarul, hogy vérbe fojtsák, és jobb esetben gumibotokkal oszlassák fel az őslakosok tiltakozását.

Forrásaink szerint a sziúk hazaküldték a nőket és a gyermekeket a bírósági döntés után, és készültek a támadásra. Nem sok esélyük lett volna a kormánnyal szemben, de Sebzett Térd óta tudjuk, hogy az indiánok már csak ilyenek.

Mielőtt azonban tényleg elfajulhattak volna a dolgok, az Obama vezette adminisztráció egyszerűen leállította a tervezett építkezést és újabb környezettanulmányokat rendelt el.

A tüntetés ugyanis dacára, hogy az olajlobbi mindent elkövetett, hogy elhallgattassa azt, a közösségi médián keresztül gyakorlatilag minden amerikaihoz eljutott. A világ többi részéről nem is beszélve.

Barack Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke nem engedhette meg, hogy elnökségének éveiről többek között úgy emlékezzenek meg, mint arról az időszakról, amikor az Egyesült Államok felmelegítette a „halott indián a jó indián” politikáját.

A fegyvertelen őslakosokat oszlató szövetségi rendőrségről készült fényképek bejárták volna az egész világsajtót.

Az Obama-adminisztráció azonnal bejelentette az olajvezeték építésének leállítását, közvetlenül a pénteki bírósági végzés után, hogy elkerüljenek minden vérengzést.

Dave Archambault II, az Álló Szikla sziú törzs főnöke üdvözölte a kormány beavatkozását és megesküdött, hogy folytatja a harcot az olajvezeték építése ellen.

Ez egy történelmi pillanat itt az indiánok földjén

– nyilatkozta egy sajtóközleményben.

A munkának azonban nincs vége. Végérvényesen meg kell védenünk szent helyeinket és a vizünket. Az építkezési tervben szerepelnek területek, melyek nem esnek szövetségi bírósági hatáskör alá, szóval muszáj tovább folytatnunk a harcunkat.

Dave Archambault II Forrás: //nativenewsonline.net/
Dave Archambault II
Forrás: http://nativenewsonline.net/

Az olajvezetéket építő Dakota Access cég nem kommentálta az Obama-beavatkozást, de a szintén az olajlobbi által pénzelt csoport, a Midwest Alliance for Infrastructure Now azt nyilatkozta, hogy

a döntést problémásnak tartjuk, mely hosszú távon fagyaszthatja meg a privát infrastruktúra-fejlesztést az Egyesült Államokban.

Valószínűleg igazuk lesz a kapitalista fiúknak, és a továbbiakban nem fogják tudni elvenni, kizsákmányolni és tönkre tenni az őslakosok földjeit minden következmények nélkül.

Uff.Forrás: Lakota Times

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.