Külföld
2656761 07/09/2015 President of the Russian Federation Vladimir Putin, right, and President of the Republic of Belarus Alexander Lukashenko at the welcome ceremony for the leaders of the invited states. Alexei Druzhinin/RIA Novosti

Fehéroroszországban is választanak, ezzúttal sem várható fordulat

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 11. 09:11

Megkezdődtek vasárnap Fehéroroszországban a parlamenti választások, és várhatóan ezúttal is - csakúgy mint a korábbi választásokon - szinte kizárólag a 22 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka államfőhöz hű, gondosan megválogatott jelöltek jutnak be az alsóházba.

A 110 parlamenti helyért 448 jelölt verseng, hétmillió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát közel hatezer választókerületben. Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben most nem bojkottálják a választást, de csekély reményekkel veselkednek neki a megmérettetésnek.

A parlamentben húsz éve, 1996 óta nincsenek ellenzéki képviselők, és kizárt, hogy a mostani választás után megalakuló törvényhozásban számottevő erőt fognak képviselni.

A korábbiakhoz képest annyi változott, hogy a Nyugat nyomására megkönnyítették az ellenzékiek jelölhetőségét, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek lesz lehetőségük bepillantani a szavazatszámlálás folyamatába.

Kolhozelnök az ország élén

Elemzők szerint a választási kampányra vonatkozó korlátozások, és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja az igazságos választások megtartását. Fehéroroszországban már öt nappal a választások hivatalos, vasárnapi megkezdése előtt is lehetett voksolni, a választási bizottság közlése szerint a polgárok 31 százaléka élt ezzel a joggal. Vannak olyan félelmek, hogy a korai szavazást megengedő választási rendszer lehetőséget adhat az eredmények manipulálására.

Aljakszandr Lukasenka egykori kommunista párttitkár és kolhozelnök 1994 óta áll az ország élén. A jelenleg is hivatalban lévő Andrej Kabjakov kormányfőt, volt kabinetfőnökét 2014 decemberében nevezte ki. Az elnököt “Európa utolsó diktátoraként” is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió már több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta.

Minszk és a Nyugat közötti viszony némileg javult a tavaly tartott elnökválasztás óta, ami részben a politikai foglyok szabadon engedése miatt vált lehetővé, másrészt pedig Lukasenka szerepvállalása miatt a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó tárgyalásokban, amelyeket Minszkben rendeztek. Az Európai Unió tavaly februárban oldotta fel a Fehéroroszország ellen öt éve bevezetett szankciókat, és az Egyesült Államok is könnyített a korlátozásokon, Minszk tudomására hozva, hogy a mostani választások kezelése lehetővé teheti a szankciók újabb felülvizsgálatát.

Fehéroroszország függetlenné válása óta mindig is Oroszország leghűbb szövetségese volt, de viszonyukban némi repedések mutatkoztak az Ukrajnához tartozó Krím két évvel ezelőtti oroszországi bekebelezése miatt. A nyugati szankciók és olajárak zuhanása miatti oroszországi gazdasági válság Fehéroroszországra is súlyos csapást mért. Tavaly 3,9 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága, a mély recesszióból való kilábalást pedig Minszk részben az Oroszországtól való függőség csökkentésétől, a Nyugathoz fűződő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok javításától reméli.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.