Nagyvilág

Fehéroroszországban is választanak, ezzúttal sem várható fordulat

Megkezdődtek vasárnap Fehéroroszországban a parlamenti választások, és várhatóan ezúttal is - csakúgy mint a korábbi választásokon - szinte kizárólag a 22 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka államfőhöz hű, gondosan megválogatott jelöltek jutnak be az alsóházba.

A 110 parlamenti helyért 448 jelölt verseng, hétmillió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát közel hatezer választókerületben. Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben most nem bojkottálják a választást, de csekély reményekkel veselkednek neki a megmérettetésnek.

A parlamentben húsz éve, 1996 óta nincsenek ellenzéki képviselők, és kizárt, hogy a mostani választás után megalakuló törvényhozásban számottevő erőt fognak képviselni.

A korábbiakhoz képest annyi változott, hogy a Nyugat nyomására megkönnyítették az ellenzékiek jelölhetőségét, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek lesz lehetőségük bepillantani a szavazatszámlálás folyamatába.

Kolhozelnök az ország élén

Elemzők szerint a választási kampányra vonatkozó korlátozások, és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja az igazságos választások megtartását. Fehéroroszországban már öt nappal a választások hivatalos, vasárnapi megkezdése előtt is lehetett voksolni, a választási bizottság közlése szerint a polgárok 31 százaléka élt ezzel a joggal. Vannak olyan félelmek, hogy a korai szavazást megengedő választási rendszer lehetőséget adhat az eredmények manipulálására.

Aljakszandr Lukasenka egykori kommunista párttitkár és kolhozelnök 1994 óta áll az ország élén. A jelenleg is hivatalban lévő Andrej Kabjakov kormányfőt, volt kabinetfőnökét 2014 decemberében nevezte ki. Az elnököt “Európa utolsó diktátoraként” is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió már több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta.

Minszk és a Nyugat közötti viszony némileg javult a tavaly tartott elnökválasztás óta, ami részben a politikai foglyok szabadon engedése miatt vált lehetővé, másrészt pedig Lukasenka szerepvállalása miatt a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó tárgyalásokban, amelyeket Minszkben rendeztek. Az Európai Unió tavaly februárban oldotta fel a Fehéroroszország ellen öt éve bevezetett szankciókat, és az Egyesült Államok is könnyített a korlátozásokon, Minszk tudomására hozva, hogy a mostani választások kezelése lehetővé teheti a szankciók újabb felülvizsgálatát.

Fehéroroszország függetlenné válása óta mindig is Oroszország leghűbb szövetségese volt, de viszonyukban némi repedések mutatkoztak az Ukrajnához tartozó Krím két évvel ezelőtti oroszországi bekebelezése miatt. A nyugati szankciók és olajárak zuhanása miatti oroszországi gazdasági válság Fehéroroszországra is súlyos csapást mért. Tavaly 3,9 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága, a mély recesszióból való kilábalást pedig Minszk részben az Oroszországtól való függőség csökkentésétől, a Nyugathoz fűződő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok javításától reméli.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik