Nagyvilág
This picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 24, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (R) inspecting an underwater test-fire of a strategic submarine ballistic missile at an undisclosed location in North Korea on April 23, 2016.
North Korean leader Kim Jong-Un hailed a submarine-launched ballistic missile (SLBM) test as an "eye-opening success", state media said on April 24, declaring Pyongyang has the ability to strike Seoul and the US whenever it pleases.
 / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /

Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 06:05

Korábban a témában:

A Richter-skála szerint 5,3 erősségű “szeizmikus eseményt” észlelt pénteken az Amerikai Földtani Intézet Észak-Koreában, valószínűleg ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az amerikai földtani intézet honlapján az áll: robbanás okozta a rengést.

Észak-Korea közben bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából.

A földmozgás tényét európai kutatóállomások is megerősítették, ahol ötös erősségű rengést mértek, de egyelőre nincs hivatalos megerősítés arról, hogy nukleáris robbantás okozta-e a lökéshullámokat.

A kínai földrengésfigyelő rendszer szintén észlelte a földmozgást, és onnan is azt közölték: gyaníthatóan robbanás az oka a helyi idő szerint reggel fél kilenckor tapasztalt földmozgásnak, melynek kiváltó oka a felszínen volt, nem a föld mélyében. A kínai hatóságok egyúttal bejelentették: figyelik a radioaktív sugárzás szintjét az észak-koreai határ vidékén.

A dél-koreai vezérkar tájékoztatása “mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be az észak-koreai nukleáris kísérleti bázis közelében, és közölték, hogy vizsgálják, nukleáris robbantás okozta-e.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni. Egy dél-koreai kormányzati forrás szerint “nagyon valószínű”, hogy nukleáris kísérlet történt északon a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulóját ünneplendő.

A japán kormány is azt közölte, hogy Phenjan valószínűleg ismét atombombát robbantott, és ha ez megerősítést nyer, akkor Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni.

Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal,

ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott.

A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel Észak-Koreában.

Ez nem egy jó nap

– mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását. Ha most is atombombát robbantott, akkor ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása. Phenjan legutóbb januárban hajtott végre ilyen kísérletet, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben.

A Laoszban tartózkodó dél-koreai államfő bejelentette: megszakítja útját, és hazautazik. Pak Gun Hje elítélte a kísérleti atomrobbantást, melyet olyan provokációnak nevezett, mely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő.

A dél-koreai elnök Barack Obamával is beszélt telefonon a történtek miatt. Pak hivatala közölte: Szöul “sokkal szigorúbb szankciókat” követel Phenjan ellen, és “minden lehetséges eszközt” bevet, hogy rábírja Észak-Koreát, mondjon le atomambícióiról. Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantása Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor “mániákus felelőtlenségéről” tanúskodik – közölte a Kék Ház.

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve, ha pedig igaz, hogy Phenjan ismét atombombát robbantott, akkor Tokió heves tiltakozásának fog hangot adni. Mint mondta: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter azt is sietett hangsúlyozni: újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Washingtonban a Fehér Ház azt közölte, hogy vizsgálják, mi történt, egyelőre nem megerősített tény, hogy nukleáris robbantásról van szó.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.