Nagyvilág
US President Barack Obama delivers a speech at the Gran Teatro de la Habana in Havana on March 22, 2016. President Barack Obama said that Cubans should be free to speak without fear, should not be detained for their thoughts and should embrace democracy, in a speech televised across the Communist-run island Tuesday.   AFP PHOTO/ Nicholas KAMM / AFP / NICHOLAS KAMM

Obama 90 millió dollárt ad Laosznak bombamentesítésre

24.hu
24.hu

2016. 09. 07. 09:57

Az Egyesült Államok további segítséget nyújt Laosznak a térségbeli háborúk következményeinek felszámolásához – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki szerdán egy ottani rehabilitációs központot keresett fel.

Obama az előző nap érkezett a délkelet-ázsiai ország fővárosába, Vientiánba, hogy részt vegyen a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek csúcstalálkozóján.

Fél évszázaddal ezelőtt Laosz belesodródott a szomszédos Vietnamban dúló háborúba, míg az amerikai katonák az országban közvetlenül is beavatkoztak a laoszi kommunisták és a jobboldali csoportok közötti harcokba. Az amerikaiak bombázták a Laoszon áthaladó, vietnami kommunisták utánpótlási vonalait is.

Mintegy 80 millió fel nem robbant bomba van még az ország területén.

Obama nem kért bocsánatot a háborúban történtekért, de azt hangoztatta, hogy a konfliktus arra figyelmeztet: a háború szörnyű csapást mér az ártatlan emberekre, nőkre és gyerekekre, bármi is legyen kirobbantásának oka vagy szándéka.

Annak ellenére, hogy a háború véget ért, a laosziak az azóta elmúlt évtizedekben is “árnyékában” éltek – hangoztatta az elnök. Kijelentette, “erkölcsi és emberiességi kötelezettség a bombázás következményeinek felszámolása”. Ezért arra utasította kormányzatát, hogy három éven át 90 millió dollárt folyósítson bombamentesítésre.

Az elmúlt húsz évben az Egyesült Államok 100 millió dollárt szánt erre a célra. A vientiáni kormány bejelentette, hogy segítséget nyújt a harcokban elesett amerikai katonák maradványainak felkutatásához, az eltűntek sorsának felderítéséhez.

Az amerikai csapatok 1964-től 1973 februárjáig folytattak titokban hadműveleteket az ország területén, annak ellenére, hogy a Laoszról szóló genfi egyezmény szavatolta az ország semlegességét. Laosz a világtörténelem legintenzívebben bombázott országának tekinthető: az Egyesült Államok 1964 és 1973 között több mint kétmillió tonna bombát dobott le rá, többet mint Németországra és Japánra együttvéve a második világháborúban.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.