Nagyvilág

A szíriai hadsereg tagadja, hogy klórgázt használtak Aleppóban

A szíriai hadsereg szerdán tagadta azokat a vádakat, hogy előző nap klórgázt vetettek be az ostromgyűrűbe zárt Aleppó ellenzéki fegyveresek kezén lévő egyik kerületében.

A szíriai ellenzékhez köthető egyik segélyszervezet, a Fehérsisakosok szerint a damaszkuszi rezsim a város asz-Szukkari nevű kerületére helikopterekről olyan hordóbombákat dobott le, amelyek klórgázzal voltak töltve.

Nem használtunk, és nem is fogunk soha használni ilyen típusú fegyvereket

– mondta a szíriai hadsereg egyik illetékese, aki névtelenül nyilatkozott. Szerinte a lázadók vádja próbálkozás arra, hogy eltereljék a nyilvánosság figyelmét a vereségeikről.

Vasárnap a szíriai kormányerők és szövetségeseik visszafoglalták az Aleppó délnyugati peremén egy hónapja elveszített területüket, és ezzel ismét bezárult az ostromgyűrű a város lázadók kezén lévő negyedei körül, ahol becslések szerint több mint 250 ezer lakos rekedhetett.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) szerdai jelentése szerint egy ember meghalt a támadás következtében, amely miatt többtucatnyian légzési nehézségekkel orvosi kezelésre szorultak.

Az ENSZ augusztus végén megjelentetett szakértői jelentése szerint a szíriai kormány 2014 áprilisában és 2015 márciusában a nagyrészt felkelők kezén lévő Idlíb tartományban klórgázt vetett be. Még 2013 augusztusában Damaszkusz közelében mintegy 1400 halálos áldozata volt egy mérgesgáztámadásnak. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ezt követően hozzájárult, hogy leszereljék a rezsim vegyi fegyvereit. A klórgáz azonban nem tartozik a betiltott vegyi fegyverek sorába, mivel polgári célokra is felhasználható.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik