Nagyvilág

Támogatói fele elpártolt Ciprasztól, a többség szerint rossz az irány

Az utóbbi egy évben felére csökkent Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és pártja, a baloldali Sziriza támogatottsága egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint, amelyet a Kathimerini című athéni napilap ismertetett.

A Szaloniki Egyetem közvélemény-kutató intézete által közölt adatokból kiderül, hogy míg a tavaly szeptemberi előre hozott választásokon a szavazók 35,5 százaléka voksolt a Szirizára, addig ma már csak 17,5 százalék voksolna a radikális baloldali pártszövetségre.

A felmérés szerint az ellenzéki, jobbközép Új Demokrácia nevű tömörülésre a választók 27,5 százaléka voksolna – a tavaly szeptemberi 28,1 százalék után -, így a korábbi kormánypárt kerülne ki a legerősebb politikai erőként. Harmadik helyen az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt végezne a voksok 7,5 százalékával. A megkérdezettek 18,5 százaléka mondta azt, hogy pillanatnyilag nem tudja eldönteni, kire szavazna.

A felmérés szerint a válaszadók 81 százaléka vélekedett úgy, hogy Görögország gazdaságpolitikailag rossz irányba halad,

és 85,5 százalék mondta azt, hogy elégedetln a Ciprasz-kormány teljesítményével. A görög kormány az utóbbi hónapokban szigorú megszorító intézkedéseket hagyatott jóvá a parlamenttel. Az 5,4 milliárd eurós (több mint 1600 milliárd forintos) megszorítás a nemzetközi hitelezők további segítségének előfeltétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik