Nagyvilág

Oroszország külföldi ügynökségnek minősített egy szociológiai központot

Külföldi ügynökségnek minősítette az orosz igazságügyi minisztérium a Jurij Levada Független Elemzőközpontot hétfőn, két héttel a szövetségi alsóházi választások előtt.

A Levada egyike a három legnagyobb oroszországi szociológiai központnak, és a legfüggetlenebbnek számít közöttük. Az igazságügyi tárca szerint a központ a minisztérium moszkvai főosztályának váratlan ellenőrzése nyomán került a “külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek listájára”.

Az elemzőközpont 2013-ban már egyszer kapott figyelmeztetést az ügyészségtől, akkor azzal vádolták meg őket, hogy külföldi pénzből folytatnak politikai tevékenységet. Lev Gudkov igazgató egy akkori nyilatkozata szerint a szociológiai felmérések publikálása hatást gyakorol a közvéleményre, ami az ügyészség megítélése szerint politikai tevékenységnek számít.

Az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) 2012-ben fogadta el a külföldi ügynökként működő nem kereskedelmi szervezetekről rendelkező törvényt. A jogszabály értelmében a politikai szférában működő ilyen szervezeteknek – eddig 141 ilyet vettek jegyzékbe – a médiában történő megjelenésükkor meg kell jelölniük, hogy ebbe a kategóriába tartoznak, és szigorúbb pénzügyi elszámoltatás alá esnek.

2014-ig a lajstromba vétel gyakorlatilag önkéntes volt, ám ekkor kötelezővé tették a listázást. A vonatkozó jogszabály értelmében az igazságügyi minisztérium helyezheti a külföldi ügynökségek listájára az egyes szervezeteket, akik ezt a döntés bíróságon támadhatják meg.

A Levada Központ 2003 óta működik független szervezetként. Munkatársai – akkor még a VCIOM állami szociológiai intézet alkalmazottjaiként – 1988 óta rendszeresen végeznek országos közvélemény-kutatásokat, 1991 óta pedig a parlamenti és az elnökválasztás előtti közhangulatot mérik fel. Vezető szakemberei amerikai és nyugat-európai intézetekben is dolgoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik