Nagyvilág

Lehet, hogy vége lesz a nagykoalíciónak Merkel választókörzetében

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 20:18

Németországban a szociáldemokrata párt (SDP) az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett a Baloldallal is tárgyalást kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről Mecklenburg-Elő-Pomerániában – jelentették be hétfőn Berlinben az előző napi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson nyertes SPD vezetői.

Erwin Sellering tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője a párt székházában tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a szociáldemokraták 10 éve kormányoznak a CDU-val Mecklenburg-Elő-Pomerániában, előtte viszont nyolc évig a Baloldal elődszervezete – PDS, a keletnémet állampárt utódpártja – volt koalíciós társuk, ezért most mindkét párttal megbeszélést kezdeményeznek az együttműködés lehetőségéről.

Sigmar Gabriel alkancellár, pártelnök hangsúlyozta, hogy az SPD 30,6 százalékos eredménye csak látszólag visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson szerzett 35,6 százalékhoz képest. Valójában növelték támogatóik számát, és csak a választási részvétel emelkedése miatt csökkent szavazatarányuk – mutatott rá az SPD elnöke, utalva a hivatalos adatokra, amelyek alapján a 30,6 százalékos eredmény 246 393 szavazatot jelent, a 2011-es 35,6 százalék pedig 242 251 szavazatot jelentett, és míg a vasárnapi választáson 821 645 szavazatot adtak le, 2011-ben 708 111-en szavaztak a Landtag-választáson.

A siker annak tulajdonítható, hogy az SPD következetes politikát folytat, “tartotta az irányt”, foglalkozik az emberek gondjaival és tud küzdeni – tette hozzá Sigmar Gabriel, felidézve, hogy pártja a közvélemény-kutatásokban öt hónapon keresztül 22 százalékon állt, a CDU mögött, amelynek támogatottságát 23 százalékra mérték.

A pártelnök-alkancellár megismételte a koalíciós társ CDU/CSU pártszövetségnek a menekültügyben az utóbbi hetekben címzett bírálatait, kiemelve, nem elég azt mondani, hogy “sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), hanem “meg is kell csinálni”, de a CDU/CSU sokáig csak hátráltatta a többi között a menedékkérők elhelyezésének gondjaival küszködő önkormányzatok megsegítését és a menekültek integrációját szolgáló intézkedéseket.

Szerinte nem csak a menekülteknek kell segíteni, hanem meg kell alkotni egy “nagy szolidaritási paktumot”, amelynek révén az állam valamennyi rászorulót támogat. Így egyebek mellett be kell vezeti a nyugdíjmínium intézményét – mondta Sigmar Gabriel, akinek pártja korábban a minimálbér bevezetését is elérte a koalíciós partnernél.

A vasárnapi választáson a második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt végzett, amely első alkalommal indult a tartományi választáson, és 20,8 százalékot jelentő 167 453 szavazattal került be a schwerini Landtagba.

A kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő AfD így a 16-ból már 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Vezetői hétfő berlini tájékoztatójukon úgy vélték, az újabb siker Angela Merkel kancellárságát tekintve “a vég kezdetét” jelentheti, és felveti a lehetőséget, hogy az AfD akár már a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kormányzati felelősséget vállalhat.

A harmadik helyen a CDU következik 19 százalékkal, 153 101 szavazattal, a 2011-es 23 százalék – 156 969 szavazat – után. Ez a párt eddigi legrosszabb eredménye. A vereség súlyát nemcsak az növeli, hogy a CDU még soha nem végzett az AfD mögött tartományi vagy egyéb választáson, hanem az is, hogy a párt Angela Merkel szűkebb politikai hazájában vallott kudarcot; a pártelnök-kancellár a Bundestag-választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartományban szerzett mandátumot.

Angela Merkel egy hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy a CDU és a szövetségi kormány vezetőjeként ő is felelős az eredményért. Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia “mindenkinek, elsősorban nekem” – mondta.

Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott “alapvető döntések” helyesek voltak, így indokolt volt az EU-Törökország megállapodás megkötése az “illegális migráció leállítása” és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.

A negyedik helyen a Baloldal végzett 13,2 százalékot jelentő 106 259 szavazattal, a 2011-ben szerzett 125 528 voks – 18,4 százalék – után. A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 38 834 szavazattal 4,8 százalékos eredményt értek el – az öt évvel ezelőtti 59 004 szavazat, illetve 8,7 százalék után -, így kiestek a Landtagból.

Távozik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a 2011-es 6 százalék – 40 642 szavazat – után 3 százalékot – 24 365 szavazatot – szerzett.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.