Nagyvilág

Bevándorlásellenes párt előzte meg Merkelt

Az első becslések szerint a berlini menekültpolitikát bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Az idegenellenes, sokak által szélsőségesnek tartott AfD első alkalommal indult a Landtag-választáson, és az országos köztelevíziók (ARD,ZDF) megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg, ami 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban.

Az első helyen a CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) végzett a szavazatok 30-30,5 százalékával. A CDU az SPD és az AfD mögé, a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg, támogatottsága tovább csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson szerzett 23 százalékhoz képest, amely a párt eddigi legrosszabb eredménye volt. A 2013-ban alapított AfD még soha nem előzte meg a CDU-t tartományi vagy egyéb választáson.

Az eredményben nagy szerepe van Angela Merkel “katasztrofális menekültpolitikájának” – mondta Frauke Petry, hozzátéve, hogy az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját “törzstartományában”, és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson.

A CDU főtitkára, Peter Tauber a párt berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a menekültválság kezelésével kapcsolatban.

Van azonban egy mélyebb oka is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a “leszakadástól”. Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik