Nagyvilág

Rendkívüli intézkedések a Fülöp-szigeteki robbantás miatt

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be szombaton az egész országra vonatkozóan az előző napi davaói robbantásos merénylet miatt, amelyben legalább 14-en meghaltak, és amelynek az elkövetőjeként az Abu Sayyaf szélsőséges iszlamista szervezet jelentkezett.

A robbanásnak körülbelül 70 sebesültje is van a városban, amelynek Duterte tavaszi megválasztása előtt polgármestere volt, és amelyben ő éppen látogatást tett a pénteki merénylet idején. Az elnök péntek este megszemlélte a támadás helyszínét, és bejelentette az intézkedéseket, amelyek magyarázata szerint nem jelentenek rendkívüli állapotot vagy rögtönítélő bíróságot, de a hadsereg mostantól a városokban is bevethető a rendőrség támogatására: ellenőrző pontokat létesíthet és járőrözik.

Az Abu Sayyaf egyik szóvivője jelentkezett azzal, hogy ők robbantottak az előkelő Marco Polo szálloda előtti piacon. Duterte elnök ugyanakkor közölte, hogy ettől függetlenül vizsgálják, ki követte el a tettet, mert más is lehetett, mint az iszlamista szervezet, például drogkartellek, amelyek ellen véres hadjáratot indított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik