Nagyvilág

Több mint egymillióan tüntetnek Caracasban

Ellenzéki tömegtüntetés kezdődött csütörtökön a venezuelai fővárosban, több százezer – ellenzéki források szerint legalább egymillió – aktivista gyűlt össze Caracasban, hogy kikényszerítse a Nicolás Maduro elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását.

Ez zajlik most a városban:

“Ez a kormányzat meg fog bukni” – skandálták az ország legkülönbözőbb részeiből, köztük a távoli dzsungelekből és az Andokból érkezett tüntetők. A tüntetéseket szervező ellenzéki szövetség korábban több mint egymillió embert várt a fővárosba, hogy kifejezze az államfővel és az ország mély gazdasági válságával szembeni elégedetlenségét.

A tüntetés, amelynek az ellenzék a “Caracas elfoglalása” nevet adta, az 53 éves Maduro szerint egy az Egyesült Államok szította puccsot hivatott elkendőzni, ahhoz hasonlót, mint a mentora és hivatali elődje, Hugo Chávez ellen 2002-ben végrehajtott rövid életű államcsínykísérlet volt.

“Szabadok akarunk lenni. Ha békét akarnak, megkaphatják. Ha demokráciát akarnak, megkaphatják. Amennyiben azonban puccsal jönnek, úgy a forradalom radikális választ fog adni” – jelentette ki a szocialista államfő. A hatóságok több olyan embert vettek őrizetbe a hatóságok, akik pokolgépeket akartak elhelyezni az utcákon, hogy ellenzéki tüntetőket gyilkolhassanak meg a kormány lejáratására, illetve hogy káoszt kelthessenek – mondta Maduro.

A szocialista kormány 10 ezer fővel növelte a főváros biztonsági erőinek létszámát, és a hatóságok több ismert ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe a tömegtüntetés előtt. Tizenhárom ellenzéki aktivista és támogatójuk továbbra is őrizetben van egy helyi jogvédő csoport szerint.

Az ellenzéki erők szerint minden Caracasba vezető nagyobb útvonalon úttorlaszokat hoztak létre a hatóságok, amelyeken buszokat nem engednek át, így forgalmi dugók alakultak ki. Az egyik autópályán, ahol a feltartóztatott buszokkal érkező emberek gyalogszerrel folytatták volna útjukat a városba a hatóságok könnygázt vetettek be – közölte a VivoPlay nevű ellenzéki rádióadó. Szemtanuk szerint könnygázt vetettek be a fővárosban egy csoport tüntető ellen is, akik egy autóútra próbáltak átjutni.

“Az egyedüli, ami érdekli őket, hogy hatalmon maradhassanak” – vélekedett az építőmunkásként dolgozó 59 éves Luis Palacios. A caracasi Petare nevű szegénynegyedében élő férfi hozzáfűzte: “Változást akarunk, és éhesek vagyunk”.

Miután egy Maduro-ellenes tüntetés 2014-ben 43 ember életét követelte, az erőszaktól való félelemből számos üzletet bezártak Caracasban, illetve a város több része is elhagyatott volt a kora reggeli órákban.

A venezuelai választási hatóságok korábban október végére tűzték ki a Maduro eltávolítását célzó népszavazáshoz szükséges második aláírásgyűjtési kampányt, amivel a jövő évre odázhatná el a kormány a referendumot. A mély gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuela politikai ellenzéke számára rendkívüli jelentőségű az időzítés. Ha 2017. január 10. előtt rendeznék meg a népszavazást, és az Maduro menesztését eredményezné, a törvények értelmében előre hozott elnökválasztásra kerülne sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialisták ellenzéke aratna győzelmet. Ha ugyanis később zajlana le a referendum hasonló eredménnyel, csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át a venezuelai államfő székét egészen megbízatása 2019-es lejártáig.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A dél-amerikai állam három éve gazdasági recessziótól és három számjegyű inflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett az üzletek előtt kialakuló hosszú sorok is felbőszítették a 30 milliós lakosú Venezuela polgárainak többségét.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik