Nagyvilág

Szívszorító fotók az olaszországi földrengés áldozatainak temetéséről

Szívszorító fotók az olaszországi földrengés áldozatainak temetéséről

Gyaszszertartás keretében, az olasz állam- és kormányfő, valamint a pápát képviselő érsek jelenlétében vettek végső búcsút kedden a közép-olaszországi földrengés 292 halálos áldozatának egy részétől Amatricében, a katasztrófa által egyik legsúlyosabban érintett településen.

Az állami szertartást eredetileg a közeli nagyobb város, Rieti repülőterén akarták megtartani, de a hozzátartozók tiltakozása miatt a kormány engedett, és a romba dőlt kisváros egyik sportpályáján rendezték a ceremóniát. Ezen a helyen rendeztek be önkéntesek ideiglenes sátortábort a fedél nélkül maradottaknak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A múlt szerdán bekövetkezett, 6,2-es erősségű földrengés miatt 292-en vesztették életüket Amatricében és a környék több más településén. Közülük harmincöttől szombaton a megyeszékhely Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút. Amatricében csak 37 koporsó volt a szertartáson, a többi holttestet Rietiben temették el, más áldozatok maradványait Rómába szállították, elsősorban azokét, akik a fővárosból utaztak Amatricébe nyaralni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A romba dőlt kisvárosban tartott ceremónián részt vett Sergio Mattarella olasz államfő és Matteo Renzi miniszterelnök, az áldozatok hozzátartozóin, barátain és ismerősein kívül jelen voltak önkéntesek, a mentőalakulatok tagjai, helyi közigazgatási tisztségviselők, akárcsak számos más olasz állampolgár, aki szolidaritását kifejezve utazott az Olaszország távolabbi pontjairól a tragédia helyszínére.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A gyászmisét Domenico Pompili, Rieti város püspöke mutatta be, Konrad Krajewski érsek, vatikáni főalamizsnás koncelebrált, aki sokszor képviseli a pápát, jelezve, hogy a katolikus egyházfő közel áll a gyászolókhoz. Ferenc pápa azt ígérte, hogy hamarosan felkeresi a földrengés sújtotta vidéket.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Pompili püspök szentbeszédét nem korlátozta a hozzátartozók vigasztalására, hanem éles hangú bírálatot is hangoztatott. Kikelt azok ellen, akik szerinte felelősek a földrengésbiztosnak korántsem bizonyult épületek leomlásáért.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A földrengés térségében levő Rieti és Ascoli Piceno ügyészsége bűnvádi eljárást indított az utóbbi években épített vagy régebbi, de földrengésbiztossá tett, mégis összeomló épületeknél felmerülő mulasztások kiderítésére.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Tégláról téglára fogjuk teljesen újjáépíteni Amatricét

– ezekkel a szavakkal vigasztalta a gyászoló hozzátartozókat a temetési szertartás után Renzi kormányfő. (MTI)

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Fotó: MTI
Fotó: MTI
Olvasói sztorik