Nagyvilág

Ömlik az ENSZ pénze az Aszad-rezsimhez

ENSZ egyik segélyprogramjából több tízmillió dollár jutott olyan szervezetekhez, amik Bassár al-Aszad szíriai elnök családjához kötődtek. Kaptak a pénzből olyan aszadista üzletemberek, akik cégeire most a polgárháborúban az Aszad-rezsim által elkövetett népirtások és más háborús bűncselekmények alatt amerikai és EU-s szankciók

Az ENSZ egyik segélyprogramja több tízmillió dollárt juttat el olyan szervezeteknek, amik Bassár al-Aszad szíriai elnök családjához köthetők. Kaptak a pénzből

  • Aszadhoz köthető üzletemberek,
  • olyan szervezet, amit Aszad felesége alapított és
  • olyan is, amit Aszad egyik üzlettársa.

Az ENSZ azt mondja, csak nagyon kevés partnerrel való együttműködését hagyja jóvá Aszad elnök, de azt is hozzátették, hogy a biztosítják, hogy a pénz megfelelő helyre kerüljön. Azon dolgoznak, hogy annyi rászoruló civilhez jusson a segítségből, amennyihez csak lehet, de a választásaik Szíriában limitáltak.

Kritikusok viszont attól tartanak, hogy az ENSZ szíriai különítménye kompromittálódott. Arra hivatkoznak, hogy így csak az Aszad uralta területek jutnak pénzhez, a többi helyre pedig nem juthat el támogatás. Az ENSZ emberei szerint a szíriai beavatkozásuk a legkomplexebb feladat, amit valaha végzett a szervezet.

A Guardian kiderítette, hogy az ENSZ 13 millió dollárt fizetett Aszadnak a mezőgazdaság fellendítésére, úgy, hogy az EU ezt korábban megtiltotta, ugyanúgy, mint a 4 millió dolláros segélyt a szíriai állami olajvállalatnak.

A WHO – ami szintén az ENSZ alá tartozik – 5 millió dollárt adott a szíriai állami vérellátónak, viszont ezt is az Aszad-kormány minisztériuma irányítja, így még maga a szervezet is attól fél, hogy a vér nem a civilekhez jut el, hanem Aszad hadseregéhez.

 

(Guardian)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik