Nagyvilág

Trump már nem is olyan keményen bevándorlás-ellenes?

A republikánus elnökjelölt legfőbb választási ígérete volt az illegális bevándorolók elleni kemény fellépés. De mostanra már senki sem tudja, mit akar. Látszólag maga Donald Trump sem.

Nagy beszédre készül Donald Trump az illegális bevándorlással kapcsolatban. A republikánus elnökjelölt vasárnap jelentette be, hogy szerdán Arizonában tart szónoklatot, amiben várhatóan részleteket is elárul bevándorlásügyi politikájáról, és arról, pontosan mit is akar kezdeni az Egyesült Államokban élő nagyjából 11 millió illegális bevándorlóval. Mindezt azután, hogy az előző héten Trump egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a kérdésben, és úgy tűnt, kész változtatni eddigi választási ígéretein, hatalmas zavart okozva a konzervatívok körében, akik már nem is tudják, hogy pontosan mit is tervez a republikánus elnökjelölt.

Trump már a kezdetektől fogva az illegális bevándorlás elleni kemény fellépést helyezte a tavaly nyáron elindított elnökválasztási hadjáratának középpontjába, amivel sikerült is maga mellé állítania a Republikánus Párt szavazóinak jelentős részét. És gyakorlatilag azzal sikerült megszereznie a republikánus elnökjelölti címet, hogy kompromisszummentes megoldásokat ígért: kiutasítani mindenkit, aki illegálisan érkezett az Egyesült Államokba. Még egy külön „deportáló rendvédelmi erő” felállítását is ígérte, amelynek tagjai összegyűjtenék az országba törvénytelenül érkezett bevándorlókat.

Ezzel ugyan jelentős rajongótábort szerzett magának (főleg a fehér férfiak körében), de egyben sikerült megutáltatnia magát az egyre fontosabb spanyolajkú szavazók körében, akikre nagy szüksége lenne Hillary Clinton demokrata elnökjelölt megverésére a novemberi elnökválasztáson. Feltehetően e szavazók megnyerésére kezdett el hozzányúlni bevándorlásügyi politikájához, amiről mostanra már nem is nagyon lehet tudni, hogy mit takar.

Az egymásnak ellenmondó nyilatkozatok azután kezdek el érkezni, hogy augusztus huszadikán részt vett egy spanyolajkúakból álló tanács ülésén, ahonnan a résztvevők a BuzzFeed beszámolója szerint azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy Trump kész visszakozni minden egyes illegális bevándorló kitoloncolásától. Amikor pedig ezzel kapcsolatban másnap megkérdezték frissen kinevezett kampánymenedzserét, Kellyanne Conway kijelentette (többször is), még nincsen eldöntve, hogy Trump létre akarja-e hozni azt a „deportáló rendvédelmi erőt”, amit a republikánus elnökjelölt  egy éven át ígérgetett az embereknek.

Majd jött a „zavar hete”. A Trump-kampány előző hét hétfőn bejelentette, hogy a jelölt mégsem mondja el az augusztus 25-ére tervezett bevándorlásügyi beszédét, mert a kampánya még csiszolja üzenetét. Trump kedden a Fox News egyik műsorában kijelentette, hogy „finomítja” korábbi kemény ígéreteit, majd csütörtökön a CNN-nek már arról beszélt, nincsen semmi finomítás, sőt, még keményebb lesz, és mindeközben látszólag egyáltalán nem volt tisztában terve fontos részleteivel. (A Foxon odáig ment, hogy a közönséget kérdezte, hogy mit kéne csinálnia.)

Az ide-oda táncolás rendesen meglepte Trump konzervatív támogatóit, akik pontosan azért álltak hozzá, mert kemény fellépést ígért az illegális bevándorlókkal szemben. Különösen kínos helyzetbe hozta az illegális bevándorlókkal szemben híresen harciasan Ann Coultert. A konzervatív nagyágyú ugyanis pont kedden – amikor Trump a Foxnak nyilatkozott a „finomításról” – jelentette meg új könyvét (In Trump We Trust, azaz „Trumpban bízunk”), amiben már a 3. oldalon kijelenti:

„Trump nem csinálhat semmi olyat, amit nem lehetne neki megbocsájtani. Kivéve bevándorlás-politikájának megváltoztatását.”

Hogy ez megtörténik-e arra a szerdai beszédig várnunk kell. De abból kiindulva, amit kampánymenedzsere nyilatkozott a hétvégén (Trump nem támogatja az illegális bevándorlók erőszakos kitoloncolását), nagyon úgy tűnik, hogy kellemetlen meglepetésben lesz rész azoknak, akik a bevándorlókkal szembeni kemény fellépés miatt szerették meg a republikánus elnökjelöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik