Nagyvilág

Tisztességes eljárásra szólít fel az Amnesty az Izraelben letartóztatott segélymunkás ügyében

Azzal vádolják, hogy a gázai krízis enyhítésére szolgáló pénzeket a Hamász fegyveres szárnyához juttatta.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tisztességes és átlátható eljárásra szólította fel Izraelt annak a segélymunkásnak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy a Hamász iszlamista szervezetnek nyújtott segítséget. A férfitől először azt is megtagadták, hogy ügyvéddel beszéljen.

A jogvédő szervezet szerint ki kell vizsgálni azt az állítást is, hogy Mohammed Halabit bántalmazták a börtönben, és kényszer hatása alatt tett vallomást. „Ki kell zárni az eljárásból azokat a bizonyítékokat, amelyek kapcsán felmerül, hogy kínzással, vagy más kegyetlen módszerrel szerezték meg” – áll az Amnesty nyilatkozatában.

Halabit, a World Vision nevű civil szervezet gázai igazgatóját azzal vádolta meg egy izraeli bíróság, hogy több millió dollárnyi külföldi segélyt juttatott a Hamásznak és fegyveres szárnyának, amelyből az Izrael elleni katonai műveleteket finanszírozták.

A World Vision, amely egy keresztény humanitárius szervezet, úgy reagált, hogy nincs okuk elhinni, hogy a Halabi ellen felhozott vádak igazak lennének. Az Amnesty is úgy véli, hogy rendkívül durva állítás, hogy a gázai humanitárius krízis enyhítésére szolgáló forrásokat ellopták volna, ezért körültekintően kell eljárni. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik