Nagyvilág

Calais elnöke azt szeretné, ha már Franciaországban be lehetne adni a brit menedékkérelmet

Ez elvileg szükségtelenné tenné a próbálkozást a határon való átjutásra.

A franciaországi Calais régió elnöke szerint olyan megállapodásra lenne szükség az Egyesült Királysággal, ami lehetővé teszi, hogy a nagy-britanniai menedékkérelmet Franciaország területén is be lehessen adni.

Calaisban ezrével várakoznak menedékkérők, akik Angliába tartanak, és teherautókon elrejtőzve próbálnak átjutni. Ők arra számítanak, hogy Nagy-Britanniában jobb körülmények várják őket, ott viszont csak akkor adhatnak be menedékkérelmet, ha már az ország területére léptek.

Az uniós szabályok szerint azonban a menedékkérőknek az első biztonságos országban be kellene adniuk kérelmüket, és a brit politikusok is arra hivatkoznak, hogy Franciaországban is kérhetne menedéket az, akinek védelemre van szüksége.

Jelenleg olyan megállapodás van érvényben Franciaország és az Egyesült Királyság között, amely alapján a britek már francia területen elvégzik az útlevélellenőrzést. Ezt bővítenék a menedékkérelem beadásának lehetőségével, amely elvben szükségtelenné tenné, hogy a menedékkérők a La Manche-csatornán való átjutással próbálkozzanak. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik