Nagyvilág
Amatrice, 2016. augusztus 24.
Egy sebesült apáca nézi mobiltelefonját az Olaszország középsõ részét hajnalban sújtó, 6,1-es erõsségû földrengés egyik helyszínén, Amatricében 2016. augusztus 24-én. A természeti csapásnak legkevesebb 15 halálos áldozata és számos sérültje van. (MTI/AP/ANSA/Massimo Percossi)

Olasz ügyész: a sok halott nem csak a sorscsapás bűne

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 08. 27. 16:04

Bűnvádi eljárás indult a földrengés következményeinek ügyében: 115 épület összeomlásának részleteit vizsgálják.
Korábban a témában:

“Ez nem csak a sorscsapás bűne” – idézte a La Repubblica című olasz napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

Ezek az épületek “hivatalosan” földrengésbiztosra épültek, nem lett volna szabad összeomlaniuk.

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. “A földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet” – emlékeztetett az ügyész.

A 6,2-os erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.