Nagyvilág

A bangladesi hatóságok lelőtték a dakkai éttermi támadás egyik értelmi szerzőjét

A bangladesi biztonsági erők végeztek szombaton három iszlamista fegyveressel, köztük az egy hónappal ezelőtti, 22 halálos áldozatot követelő dakkai éttermi támadás egyik feltételezett értelmi szerzőjével, közölte a rendőrség terrorellenes osztályának parancsnoka.

Moniru Iszlam szerint a lelőtt iszlamisták között van a bangladesi születésű, kanadai állampolgársággal rendelkező Tamim Ahmed Chowdhury, aki – a hatóságok gyanúja szerint – többedmagával kitervelte az éttermi támadást.

A rendőrök a Dakka peremén lévő rejtekhelyükön ütöttek rajta az iszlamistákon. Lezárták a környéket, hírügynökségi jelentések szerint tűzharc bontakozott ki a rendőrök és az iszlamisták között.

Július elsején iszlamista terroristák két dakkai tóparti étteremben túszul ejtettek 35 vendéget, és 22-őt közülük megöltek, többségüket bozótvágó késsek kaszabolták le. Az áldozatokat előzőleg különválasztották a többi, a Koránból idézni tudó, szerintük hithű vendégektől. A diplomatanegyedben lévő, elsősorban külföldiek által látogatott vendéglőben történt mészárlásnak jórészt külföldi, főleg olasz, japán, amerikai és indiai áldozatai voltak. A fél napig tartó túszdráma és a biztonsági erők ostromában két rendőr, és több támadó is életét vesztette.

A támadást az Irakban és Szíriában nagy területeket megszállás alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára, de a bangladesi kormány tagadja, hogy a dzsihadista szervezet jelen lenne az országban. A hatóságok szerint az éttermi támadás elkövetője öt bangladesi szélsőséges volt, akik tehetős, liberális családból származtak. Szakértők szerint azonban a támadás brutalitása és módja arra utal, hogy a tettesek egy nemzetközi terrorhálózattal álltak kapcsolatban, az IÁ ráadásul áprilisban helyi parancsnokának nevezte Chowdhuryt.

Chowdhury három éve költözött vissza Kanadából a dél-ázsiai országba, és ő, illetve a hadsereg egyik elbocsátott ezredese volt állítólag az éttermi támadás értelmi szerzője.

Az utóbbi években megsokszorozódott az erőszakcselekmények száma a 160 millió lakosú, zömmel muzulmánok lakta dél-ázsiai országban. Szélsőséges iszlamisták tudósokat, tanárokat, “hitetlennek” tartott bloggereket, a vallási kisebbségekhez tartozókat, külföldi segélymunkásokat gyilkoltak meg. A bangladesi vezetés szerint elsősorban a hatóságok által betiltott a Dzsamajetul Mudzsahidin Banglades iszlamista tagjai állnak a támadások mögött, és e szervezetnek nem más, mint Chowdhury volt a vezetője, ő irányította és finanszírozta a fiatal muszlimok radikalizálódására indított kampányt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik